Skip to main content

SST overvejer gratis rotavirus-vaccine

Klaus Larsen kll@dadl.dk

17. feb. 2012
3 min.

Hvert år rammes omkring 50.000 danske småbørn af diaré pga. Rotavirus, og 1.000 indlægges. Der findes en effektiv vaccine, og det overvejes at indføre den i børnevaccinationsprogrammet. Først skal en MTV-rapport dog afklare, om det giver samfunds- og sundhedsøkonomisk mening.

Rotavirus er den hyppigste årsag til akut, alvorlig diaré hos spædbørn. Hvert år rammes omkring 50.000 danske småbørn, og af dem indlægges ca. 1000 på grund af diare og voldsomme opkastninger som følge af infektion med rotavirus. Og selv om sygdommen i Danmark er forbundet med ekstremt lav børnedødelighed, medfører RV-sygdom store udgifter for både sundhedsvæsen og det omgivende samfund.

Vaccinen findes, den er effektiv og har ingen alvorlige bivirkninger. Såvel WHO som Dansk Pædiatrisk Selskab anbefaler, at RV-vaccination indføres i børnevaccinationsprogrammet.

Men før der kan træffes en beslutning, afventer Sundhedsstyrelsen en MTV-rapport, som bl.a. skal afklare, om det giver samfunds- og sundhedsøkonomisk mening. Det skriver Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, i en leder i denne udgave af Ugeskrift for Læger.

Lederen er kommentar til en undersøgelse i samme nummer af Ugeskriftet, hvor to sundhedsøkonomer sammenligner en række udenlandske undersøgelser og sammenholder dem med danske forhold. De inddrager adskillige internationale studier af omkostningseffektiviteten ved at indføre RV-vaccination

Tusinder af besøg hos praktiserende læger og 1000 årlige hospitalsindlæggelser er meget dyrt. Og dertil kommer - nok så tungtvejende - de uopgjorte men store, indirekte udgifter, som er forbundet med forældres fravær fra arbejde.

Men det er ikke gratis at vaccinere en fødselsårgang på ca. 60.000 børn kvit og frit. Hvis man vil lade sit barn vaccinere for egen regning, koster de to doser i alt 1500 kroner. Forrige år blev 400 børn af en fødselsårgang på 60.000 vaccineret. Og selv om staten naturligvis kan få vaccinen billigere, er det mange millioner, der skal findes.

Selv om de udenlandske resultater har været meget forskellige, fremgår det ifølge de to forskere, at det sandsynligvis vil være omkostningseffektivt at indføre vaccinationen i det danske børnevaccinationsprogram - hvis man for det første medregner de indirekte omkostninger ved forældrenes fravær på arbejdsmarkedet og for det andet sikrer billigere vaccine gennem en udbudsrunde.

På onsdag den 22. februar mødes Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg en række andre interessenter til en orientering om det første MTV-udkast. Den endelige rapport ventes ifølge

vaccinationsudvalgets formand, Jean Hald Jensen, at være klar "inden sommerferien".

Overlæge Freddy Karup Pedersen er medlem af vaccinationsudvalget og pædiatrisk rådgiver for Sundhedsstyrelsen. Han var også med til at udarbejde Dansk Pædiatrisk Selskabs anbefalinger vedrørende RV-vaccination for et år siden - og anbefalingen er uændret:

"Rent lægefagligt set er det en god idé, at børn bliver vaccineret", siger Freddy Karup Pedersen.

"Men naturligvis er det i sidste instans en politisk beslutning, om man skal finde pengene til at lade RV-vaccinen indgå i børnevaccinationsprogrammet", tilføjer han.

- Er omkostningseffektiviteten det eneste parameter som indgår i overvejelserne for at indføre en effektiv vaccine uden alvorlige bivirkninger?

"Det er en svær balance. RV-infektioner er en sygdom, som man her i landet stort set ikke dør af. Men det er også en belastning af de ca. 50.000 småbørn, som hvert år rammes, og af deres familier.

Det hensyn er også med i overvejelserne", siger Freddy Karup Pedersen.