Moustapha Kassem er professor i molekylær endokrinologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, Odense, overlæge på Endokrinologisk Afdeling, Odense Universitetshospital og leder af Klinik for Molekylær Endokrinologisk behandling (KMEB). Han arbejder med mesenkymale stamceller og sigter på at udvikle behandling bl.a. til patienter med osteoporose.
Hvorfor tager det så lang tid?
Jeg tror, vi har undervurderet, hvor lang tid, det tager at finde ud af, hvordan vi udvikler stamceller-baseret behandling.
Hvad er status på stamcelleforskningen?
Vi skal skelne mellem grundforskning og klinisk anvendelse. Der er sket store fremskridt i vores viden om, hvordan cellerne programmeres og differentieres. Men med få undtagelser har de kliniske forsøg ikke givet særligt gode resultater. Så vi er tilbage i laboratoriet.
Hvad er den største udfordring?
På mit felt er den største udfordring at få cellerne til at overleve og integrere sig i beskadiget væv, når vi transplanterer dem hos patienter. I kliniske forsøg har vi set, at 90 pct. af cellerne døde kort efter transplantation.
Hvad er næste skridt i jeres forskning?
Lige nu laver vi forsøg med at karakterisere stamceller udtaget fra patienterne med f.eks. osteoporose, diabetes eller osteoartrose og undersøge dem for defekter. Næste skridt bliver, at vi behandler cellerne direkte hos patienterne med genmodificerende medicin.
Har vi for store forventninger?
Nej, jeg har selv store forventninger til mit felt. Min drøm er, at behandle en patient med fx svær osteoporose eller osteroartrose på en uge. Mandag tager jeg vævsprøver for at isolere stamceller. I laboratoriet omprogrammeres cellerne til enten knogle- eller bruskceller og opformeres på en 3d-printet form af biomaterialer. Fredag får patienten sin celle-transplantation og ligger så til observation weekenden over. Mandag sikrer jeg mig, at alt er i orden, og udskriver patienten. En måned efter ser jeg et fuldstændigt healet knoglebrud eller nydannet bruskvæv.