Skip to main content

Standens ankermand for videreuddannelse

Af journalist & læge Jan Andreasen, Agonist

2. nov. 2005
4 min.

Det er rosende ord som - »han har et stort engagement«, »han sætter sig altid grundigt ind i tingene«, »han besidder en stor specialviden«, »han er en eminent tovholder«, og »han er god til at samarbejde« - der går igen hos kolleger og samarbejdspartnere, når de skal fremhæve Roar Maagaards kvaliteter.

»Han har været en helt central person i det store og lange arbejde med den nye specialeuddannelse. Han er en ildsjæl, en stor kapacitet på videreuddannelsesområdet, og han er på en og samme tid pragmatisk uden at gå på kompromis med det faglige«, siger Jørgen Lassen, Formand for P.L.O.

Ifølge Søren Friborg, formand for DSAM, er Roar Maagaard en mand, der kan samle mennesker om en idé og et mål.

»Han har en særlig evne for at få andre til at brænde for en idé, engagere dem og ikke mindst få dem til at holde fast i idéen og målet«, siger Søren Friborg.

Foruden sit engagement i den hjemlige videreuddannelse, er Roar Maagaard også en engageret deltager i det internationale arbejde for en bedre videreuddannelse gennem EURACT, European Academy of Teachers in General Practice, WONCA og European Network of Teachers in Cancer Care. Et arbejde, der bringer inspiration og ny viden med hjem. For vi kan lære af andre, mener Søren Friborg.

»Vi har en god primær sektor herhjemme og et godt uddannelsessystem - men vi kan også blive inspireret af andre måder at organisere os på og at gennemføre videre- og efteruddannelse på. Gennem sit internationale arbejde er Roar Maagaard med til at sikre, at vi også ad denne vej bliver inspireret til at lære af andres erfaringer«, siger Søren Friborg.

Kvalitetsløft i uddannelsen

Allerede som nyuddannet almen mediciner, fik Roar Maagaard interesse for at arbejde med videreuddannelse i almen praksis. Det var sidste års modtager af Mahlerprisen praktiserende læge Gorm Jensens initiativer i Fyns Amt, der fik sat nogle af tankerne i gang, og Gorm Jensens arbejde. Initiativer, der har haft meget stor betydning for den udvikling, som har ført frem til den nye specialeuddannelse. I de første år havde Roar Maagaard ikke så mange kolleger i dette felt - men det har ændret sig betydeligt igennem årene, så der i dag er mange i alle amter, som arbejder for videreuddannelsen.

»Jeg er meget glad for at modtage Mahlerprisen, men jeg opfatter den mere som en cadeau til arbejdet for en bedre videreuddannelse i almen medicin end som en pris til mig«, siger Roar Maagaard.

Han peger på, at videreuddannelsen i dag foregår på et højere plan, end da han startede med at arbejde med dette tema.

»Med indførelse af den nye speciallægeuddannelse i almen medicin får vi et gevaldigt kvalitetsløft i uddannelsen. Kravene er højere i dag end for ti år siden. Men den nye videreuddannelsesreform og det brede netværk af uddannelseskoordinatorer, vi har i alle amter, gør, at vi forhåbentlig kan varetage fremtidens krav«, siger Roar Maagaard. Han fremhæver, at arbejdet med videreuddannelsen i alle årene er blevet støttet af både DSAM og P.L.O., og at videreuddannelsen er blevet prioriteret højt af begge organisationer. En god videreuddannelse er også med til at sikre den fremtidige rekruttering til specialet, og her har Roar Maagaards arbejde også betydning, mener Søren Friborg.

»Vi er i konkurrence med de øvrige specialer om at rekruttere yngre læger til specialet. I denne konkurrence ser det ud til, at vi står ganske godt. Det er en del af Roar Maagaards fortjeneste«, siger Søren Friborg.

Ildsjæl og pragmatiker

»Et af Roar Maagaards store kvaliteter er, at han altid er opmærksom på, at tingene skal fungere i praksis og ikke forbliver nogle teoretiske anvisninger, der er svære at arbejde med. Derved er Roar Maagaard en stor hjælp for os i P.L.O., og han er med til at sikre et godt samarbejde mellem DSAM og P.L.O«, siger Jørgen Lassen. Et udsagn Søren Friborg kun kan erklære sig enig i.

Omtale

1982: Kandidat

1989: Praktiserende læge

1989: Kompagnipraksis i Skødstrup

1991: Praksisreservelægekoordinator

1997: Almen Medicinsk Uddannelseskoordinator

1991: Ekstern klinisk lektor ved Aarhus Universitet

1999: Kursusleder, Specialeuddannelsen i Almen Medicin, Aarhus Universitet

2002: Postgraduat klinisk lektor i Region Nord, Århus Amt

Formand for Uddannelsesudvalget i DSAM

Mahlerprisen - Praktiserende lægers ærespris

Mahlerprisen er opkaldt efter Dr. Halfdan Mahler, der var generalsekretær for WHO i 1973-88. Prisen uddeles for 12. år i træk.

Mahlerprisen gives som uansøgt hædersgave til en praktiserende læge, der har ydet en særlig indsats for udvikling af praksissektoren. Det kan enten være inden for forebyggelse, forskning, uddannelse eller organisatorisk udvikling.