Skip to main content

Statsstøttet nyre til salg

Journalist Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

23. feb. 2007
4 min.

»For mig er det ikke en god gerning men udelukkende et materielt spørgsmål. Betalingen kan redde tre menneskers liv, og derfor må jeg vide, hvor meget jeg får for operationen«.

Sådan siger den unge pige Sohaila i en nye svenske dokumentarfilm »Rea på njure« (»Nyre på udsalg«), der gennem en gruppe nyrepatienter og donorer i Teheran beskriver, hvordan Irans lov om legal, statsunderstøttet donation af nyrer virker i praksis.

Sohaila skal forsørge sine to små søstre, og da arbejdsløshed og gæld har slået hendes økonomi i stykker, henvender hun sig ligesom tusindvis af andre fattige iranere på et af nyrepatientforeningens 137 kontorer i håb om at få penge til at udrydde gæld og få en ny start på livet:

»Jeg må vide, om betalingen kan løse knuderne i mit liv«, siger hun.

Ifølge filmen donerer 1.400 iranere hvert år en af deres nyrer til en fremmed mod betaling, og afhængig af blod- og vævstype indbringer en nyre sælgeren cirka 30.000 kroner, hvoraf regeringen betaler 10.000 kroner. Iran ligger således øverst på listen over levende donorer med 25 donorer pr. million indbyggere, mens Danmark med 11 levende donorer pr. million indbyggere ligger midt på listen på niveau med lande som Australien og England.

Statsstøttet donation siden 1996

Siden 1983 har det være muligt at donere sin nyre til et nærtstående familiemedlem, men et hastigt voksende antal dialysepatienter og mangel på dialyseapparater som følge af handelsembargoen i forbindelse med krigen mod Irak fik i 1996 den iranske regering til at yde økonomisk støtte til donorer og samtidig åbne for betalt donation mellem personer, der ikke er i familie med hinanden.

Udgangspunktet er en meget konkret fortolkning af at give ud af sine menneskelige ressourcer til de trængende, der er en af islams fem grundsøjler, men reelt er donationerne handler, hvor fattige mennesker ikke ser anden mulighed end at sælge ud af deres organer.

For at undgå organturisme, som man kender det fra Indien og Pakistan, har det Iranske Selskab for Nephrologi og Organ Transplantation forsøgt at holde en høj etisk standard ved at implementere en protokol, der for eksempel forbyder donor at give sin nyre til udlændinge, ligesom det er forbudt for udlændinge at tilbyde deres nyre til donation i Iran.

Ifølge en artikel af to iranske læger, bragt i Nature Clinical Practice Nephrology i 2006, viste en undersøgelse, at hver anden donor ville anbefale andre at donere en nyre, og to tredjedele mente, at betalingen for nyren havde haft en moderat indflydelse på deres levestandard.

Sohaila får pengene i hånden, mens hun stadig ligger i hospitalssengen, udmattet oven på operationen. Hendes trætte ansigt er det sidste billede, inden filmens efterskrift fortæller, at hun med pengene betalte sin gæld ud men stadig bor og leder efter et job i Teherans fattigste kvarter, så hun ikke skal stifte ny gæld.

Læs mere her:

- www.allbusiness.com/health-care-social-assistance/ambulatory-health-ser…

- Læs statusartiklen over den iranske praksis her:

- www.nature.com/ncpneph/journal/v2/n12/full/ncpneph0364.html

Fakta

En nyre, doneret fra et levende menneske, holder i gennemsnit 22 år. Er den udtaget fra en død, holder den i gennemsnit i 14 år.

Så længe donor får den rette pleje og behandling, er en nyreudtagning til donation et relativt ufarligt indgreb, og nyren er langt det letteste organ at transplantere.

Udgifterne til en transplantation svarer til udgifterne til tre års dialyse.

Kilde: The Economist (www.economist.com)

Fakta

Se dokumentarfilmen af den svensk-iranske filmskaber, Nima Sarvestani, her:

www.rupersian.com/iranology/culture_and_society/2006/Video_kidney_for_s…

Masser af organer i Danmark

Ord som organturisme og menneskelige reservedele dukker jævnligt op i de danske medier, men virkeligheden er ifølge formanden for Nyreforeningen en anden:

»Vi har sådan set organer nok i Danmark, og det er bare et spørgsmål om at samle dem op. Det er en pseudodiskussion, når man taler om, at det er nødvendigt at tage til udlandet og købe organer. Vi mangler blot et nationalt center for organdonation, og det er på vej. Når vi får det, kommer der også retningslinjer for personalet på de intensive afdelinger, der bliver mere opmærksomme på muligheden for transplantation fra hjernedøde«, siger Stig Hedegaard Kristensen, formand for Nyreforenin-gen.

I øjeblikket venter 552 danskere på at få en nyretransplantation, oplyser Transplantationsgruppen.