"Jeg er faktisk meget ked af, at man nedlagte internmedicin som speciale"
”Vi har i halvandet år ønsket en skævdeling af, hvordan vi tildeler KBU forløb, så vi fik flere ud i periferien i stedet for ind til Odense. Det har vi nu gennemført, så nu kommer der flere læger ud til os fra universitetet. Vi rammer næsten vores kapacitetsmaksimum, men det går. Vi ved, at jo flere KBU-læger, vi får ud, jo flere bliver her i intro-, forsker- eller HU-stillinger. Det er den langsigtede plan. Vi lokker også med gode boliger og børnepasningsmuligheder.
Vi er også i den situation, at vi har lukket Haderslev sygehus, så en del vagter er forsvundet. Det har hjulpet.
Så I mangler ikke læger længere?
”Vi har mange udenlandske læger, men vi ser nu, at flere danske speciallæger begynder at søge herned. Det gjorde de ikke for tre år siden. Men vi har ikke et overskud af læger. Det, jeg mener har bragt lidt grus i maskineriet er, at der er lukket så meget og så hurtigt op for mange ph.d. forløb. Vi har 300 ph.d. forløb i Region Syddanmark. Det har taget 300 læger ud af den normale uddannelsesvej, hvilket er rigtigt ærgerligt. Det er så nok også dem, der er begyndt at komme ud nu”.
Har du nogle budskaber til lægedækningsudvalget?
”Skal man tvinge flere ud? Det er jeg meget imod. Jeg synes heller ikke om femårsreglen. Drop den. Det handler vel også om almen praksis. Der tror jeg er et større problem”.
Hvad kan regioner og kommuner gøre?
”Vi har et sygehus i Tønder, som er et daghospital kun med medicinske ambulatoriefunktioner - det er nærmest et udvidet sundhedscenter. Man begynder at få en anden holdning til den slags satellitter rundt omkring. Det ville virkelig hjælpe i sundhedshusene, og jeg tror også, det kan være med til at tiltrække læger. Det gør, at man får et meget bedre samarbejde med primærsektoren, ikke bare de praktiserende læger men også kommunerne. Vi er ved at tage hul på diskussionen, om vi måske skal have en kardiolog eller andre speciallæger derud en gang imellem (i Tønder, red.). Man kan sagtens lave meget på distance, så det kun er de rigtigt syge, der indlægges.
Og så kan man gøre meget med brug af telemedicin. Der er rigtigt mange besøg i ambulatorierne, der er overflødige.
Endelig er en af de ting, som diskuteres meget, akutmedicin. Jeg er faktisk meget ked af, at man nedlagde internmedicin som speciale. Det har virkelig været et problem, at de ikke findes længere, for det er dem, der faktisk er behov for på akutmodtagelserne. Vi har en del tyske internmedicinere, men de må så ikke kalde sig speciallæger her”.