”Stor bil, men der er ikke luft i alle dæk”
OPDATERET - Samtlige afdelingsledelser på Aarhus Universitetshospital har meddelt regionsrådet, at ”store dele af behandlingsområderne er blevet forsømt og devalueret”.
OPDATERET - Samtlige afdelingsledelser på Aarhus Universitetshospital har meddelt regionsrådet, at ”store dele af behandlingsområderne er blevet forsømt og devalueret”.
Som relativ ny ledende overlæge på afdelingen for hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital var Anne Kaltoft i september medinitiativtager til at samle de øvrige afdelingsledelser om at formulere et brev til regionsrådet.
AUH var tidligere på året igennem en sparerunde på 20 mio. kr., og i september blev sparekniven hevet frem igen: 75 mio. skal der spares yderligere fra 2017.
Fakta
”Store dele af behandlingsområderne er blevet forsømt og devalueret”, hed det bl.a. i brevet, som samtlige afdelingsledelser og lærestolsprofessorer står bag.
For at sikre en god dialog blev brevet ikke sendt til pressen, og det var først da JP Aarhus i weekenden omtalte brevet, at afdelingsledelsernes ”stærke bekymring” blev ventileret i det åbne.
”Vi oplever i stigende grad et misforhold mellem det politisk formulerede ambitionsniveau og de økonomiske resurser. De seneste sparerunder og budgettilpasninger efterlader et indtryk af, at det ikke indenfor det tildelte budget er muligt at sikre både et sammenhængende sundhedsvæsen med høj kvalitet og lav patientrisiko, og samtidigt leve op til kravet om den helt nødvendige forskning, uddannelse og udvikling i patientbehandling”, hedder det i brevet.
Afdelingsledelserne udtrykker i brevet, at de ønsker et møde mellem repræsentanter for de fagligt ansvarlige ledere og medlemmer af regionsrådet.
Men et sådant er aldrig kommet i stand, fortæller Anne Kaltoft.
”Der kom et administrations-svar, der ikke inviterede til den dialog, vi indbød til, men som måske nærmere signalerede, at de var glade for, at vi ikke larmede mere, end tilfældet var”, siger hun.
Brevet fra afdelingsledelserne, som Ugeskriftet har læst i sin helhed, udtrykker ikke bekymring for konsekvenserne specifikt for AUH.
”Nej, vi forsøgte at hæve os op over, hvad det betyder for den enkelte afdeling. Ikke fordi det ikke har konsekvenser, for det har det. På min egen afdeling får patienten sin højtspecialiserede behandling, men der slækkes på servicen, og der er mindre genoptræning”, siger Anne Kaltoft.
”Vi skal ikke tænke i geografi og matrikler - som får hver sin lille klat af besparelserne at smøre ud - men i forløb. Og på tværs. Ændrede vi strukturerne, ville det være muligt at optimere indenfor den samme økonomiske ramme”.
”Som det er nu, er der mange afdelinger, der er helt i knæ og ikke kan finde flere hår at klippe af en skaldet. Vi slår os op på at køre i en stor bil, men vi har ikke sikret os luft i alle dæk”, siger Anne Kaltoft og fortsætter:
”Der er regionsrådsvalg næste år. Og der er næppe politisk mandsmod og hjerte til at tænke strukturændringer”.
Brevet fra afdelingsledelserne fulgte efter det brev, som overlægerådene på vegne af 520 overlæger på AUH forinden havde sendt til regionsrådet, og som tidligere har været omtalt i pressen.
I dette brev beskrev de to overlægerådsformænd bekymringen for, at besparelserne havde nået et omfang, der ville gå ud over både patientbehandlingen, patientsikkerheden og forskningens fremtidige vilkår.
Regionsrådsformand Bent Hansen (S) beder i JP Aarhus medarbejderne på AUH huske på, at regionsrådet i det seneste budget for 2017 har taget særligt økonomiske hensyn til AUH. Og han advarer dem mod at ”tale AUH helt ned i et hul”.
Men det er heller ikke det, der har været hensigten, siger Anne Kaltoft: ”Det handler ikke specifikt om AUH. Eller om AUH i forhold til regionshospitalerne. Vi e ikke modsætninger, men hinandens forudsætning”.
Også sygeplejerskerne og radiograferne har taget bladet fra munden. I et åbent brev i JP Aarhus i weekenden skriver de, at ”besparelserne og den forventede merproduktion kommer for tiden i en lind strøm og udløser en ond cirkel, som giver yderligere dårligt arbejdsmiljø og et endnu mere presset personale”. Og ifølge de to faggrupper er man ”tæt på en nedsmeltning af sundhedsvæsenet”.