Skip to main content

Stor interesse for demensudredning

Journalist Hanne Bros

2. nov. 2005
2 min.

Demens er blevet et særligt indsatsområde i Københavns Amts ældreplan, men foreløbig er der ikke fulgt penge med visionerne. Alligevel er interessen for området overvældende, hvilket arbejdsgruppen om demens måtte sande den 18. november, hvor interesserede fra am-tets 18 kommuner var inviteret til oplæg og debat. Arbejdsgruppen er koncentreret om de tre store sygehuse i amtet – Herlev, Glostrup og Gentofte – men ansatte fra plejehjem, skærmede enheder og døgn-afsnit var også mødt talstærkt frem. I alt 300 deltagere sad på rad og række på Amtssygehuset i Herlev, hvor også amtets sygehusudvalgsformand Leif Flemming Jensen var med på en lytter.

Overlæge Kirsten Damgaard, geriatrisk afdeling i Glostrup, og praktiserende læge Peter Schultz-Larsen, Virum, var blandt dem, der opridsede ønskerne til en forbedret behandling af demente:

– ansvaret for en del af udredningen og opfølgningen bagefter

   skal ligge i primærkommunerne,

– henvisninger fra praktiserende læge til sygehus og specialist

   skal være bedre uddybet,

– den praktiserende læge får mulighed for at henvise til CT,

– der skal oprettes demensteam på amtets tre store sygehuse,

   Gentofte, Glostrup og Herlev, bestående af neurolog, psykiater,

   geriater, sygeplejerske og sekretær,

    – demens- og hukommelsesklinikken i Gentofte skal opretholdes

       som højt specialiseret klinik.

    Nogle deltagere stillede skeptiske spørgsmål til, hvor realistisk ønskemodellen er, og flere fra demensarbejdsgruppen svarede forsigtigt – men optimistisk – at amtet er på vej: »Det er ikke en utopi, men et mål inden for overskuelig fremtid«. Samme budskab kom fra Leif Flemming Jensen, der dog konkret kun kunne love, at to nye CT-scannere bliver taget i brug i løbet af 2003.

    Få koordinatorer

    Else Berg, demenskoordinator i Ishøj Kommune, har siddet med i arbejdsgruppen siden januar. I mandags havde hun til opgave at fremlægge demensudredning og -behandling set i kommunalt perspektiv, og her blev Frederiksborg Amt flere gange draget frem som rollemodel, fordi amtet har en målrettet ansvarsfordeling i tilbuddene til demente og deres pårørende:

    Københavns Amts 18 kommuner er meget forskellige, og selv om der er sket en rivende udvikling de seneste ti år, så gætter Else Bjerg på, at det stadig er under halvdelen af primærkommunerne, der har en demenskoordinator.

    »De fleste kommuner har en eller anden form for demenskonsulent, men det er ansatte, der skal varetage denne funktion ved siden af et job som fx afdelingsleder. Jeg mener, at en koordinator i kommunen netop er en væsentlig brik, så de pårørende kun skal henvende sig ét sted«, sagde Else Bjerg, der beklagede den kommunale tendens til at spare på netop den slags tværgående arbejde.