Skip to main content

Storm over Hovedstaden

Formand for Overlægeforeningen Erik Kristensen

22. okt. 2010
3 min.

Kan man forestille sig en privat virksomhed med tusinder af ansatte, hvor man bebuder prikkerunde med afskedigelse af hundredvis af medarbejdere og på selve fyringsdagen sender brev ud til en større gruppe ansatte med besked om, at de for resten lige skal vente en måned mere i uvished?

Kan man forestille sig en større privat virksomhed, hvor man beder medarbejderne om - midt under en prikkerunde - at udfylde spørgeskemaer, hvor de skal gøre rede for deres personlige motivation og barrierer, der hindrer dem i at udføre deres arbejde optimalt, og aflevere papiret med navn og underskrift til deres chef?

Kan man forestille sig en større privat virksomhed, hvor man bevidst vælger at gennemføre en større afskedigelsesrunde drypvis over flere måneder, mens medarbejderne holdes i uvished og frygt, i stedet for at man løser opgaven på nogle dage?

Nej vel. Men ikke desto mindre er det blot en del af den virkelighed, som medarbejderne på Hillerød og Hørsholm Hospital oplever i disse uger. På andre hospitaler i Region Hovedstaden sker der også afskedigelser, men på en mere normal måde.

Overlægeforeningen anerkender, at det kan være nødvendigt at spare og at afskedige - også overlæger - men det skal ske på en anstændig måde. Dette ønske har Hillerød Hospital ikke imødekommet. Tværtimod insisterer direktionen på, at hele lægestaben skal tages særskilt ud og underkastes en såkaldt »lægeanalyse«, efter at den aktuelle sparerunde er gennemført. Og her er resultatet givet på forhånd i form af et sparekrav på 20 millioner kroner - svarende til mere end 20 overlægestillinger. Resultatet er, at lægerne oplever ikke mindre end tre fyringsrunder i år. På den baggrund har Overlægeforeningen ikke længere tillid til direktionen.

Det kunne lyde som lokale skærmydsler, men problemerne stikker dybere end som så. Det er således anden gang på under et år, at Region Hovedstaden må ty til masseafskedigelser på hospitalerne. I ingen af de andre regioner har personalet oplevet noget tilsvarende. Derfor kan man f.eks. på Hillerød Hospital se afdelinger, hvor op mod en femtedel af overlægestaben er skåret væk i forhold til sidste år - allerede inden lægeanalysen gennemføres.

Spørgsmålet om, hvordan regionen og sygehusets ledelse under disse forhold vil sikre en forsvarlig behandling - ordet verdensklasse bør man nok slet ikke nævne mere - står ubesvaret. Borgerne får intet at vide om, hvilken service og hvilke behandlinger der fjernes. For politikerne i regionen vil ikke tage ansvar for følgerne. Tværtimod fortsætter de, som om intet var hændt, med at bruge penge og personalets stadig mere kostbare tid på at gennemføre dobbeltakkreditering med to parallelle og tidskrævende kontrolsystemer. Det er åbenbart magtpåliggende for politikerne ikke at tabe ansigt - uanset konsekvenser for personale og patienter

Det, vi ser, er regulær ansvarsforflygtigelse. Region Hovedstaden har som den sidste besluttet at mindske antallet af hospitaler, og dette skete først, da Erik Juhl-udvalget tvang regionen ved at lukke for pengekassen til nybyggeri. Hovedstaden er åbenbart i en situation, hvor den ikke selv er i stand til at træffe de nødvendige beslutninger. Det kan få alvorlige konsekvenser for alle landets regioner, for hvad skal man bruge dem til, hvis de ikke kan drive sygehusene forsvarligt? Det spørgsmål vil formentlig blive rejst med voksende styrke, og dermed risikerer Region Hovedstaden at styrke det politiske krav om en nedlæggelse af regionerne.

Men det må ikke overskygge det faktum, at det her og nu er personalet - og på længere sigt patienterne - som betaler prisen i Region Hovedstaden.