Skip to main content

Stort mæslingeudbrud i England

440 englændere smittet siden nytår. Antallet af nye tilfælde firedoblet i Europa på et år.

Især på sommerens festivaler er unge, der ikke har fået MFR-vaccinen, i smitterisiko. Roskilde festival, set ovenfra: Colourbox.
Især på sommerens festivaler er unge, der ikke har fået MFR-vaccinen, i smitterisiko. Roskilde festival, set ovenfra: Colourbox.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

16. maj 2018
2 min.

Mens Danmark i september 2017 kunne erklære mæslinger for ”elimineret”, spreder sygdommen sig i øjeblikket med foruroligende hast i England.

Ifølge Politiken er der fra januar og til 9. maj påvist 440 tilfælde over hele landet. 164 af tilfældene er forekommet i London.

Allerede i januar var der påvist 100 tilfælde og de engelske myndigheder advarede om et forestående udbrud – ifølge The Independent med udgangspunkt i en stigende forekomst i flere europæiske lande.

Risikoen var størst, hvis man besøgte lande som Rumænien, Italien og Tyskland uden at være fuldt immuniseret via samtlige MFR-vacciner.

De britiske myndigheder understregede dog, at det ikke var alle de nye tilfælde, der skyldtes import fra det europæiske fastland. En del skyldtes også spredning i under-vaccinerede miljøer i selve England.

Ifølge det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ skete der i 2017 i Europa 35 dødsfald som følge af mæslinger. Antallet af påviste tilfælde var 21.315 – en firedobling i forhold til 2016, hvor antallet var 5.273.

Det højeste antal tilfælde i 2017 forekom i Rumænien (5562), Italien (5006), og Ukraine (4767).

Til festival - uvaccineret

En kilde hos de engelske sundhedsmyndigheder oplyser til Politiken, at de fleste britiske tilfælde ses hos teenagere og unge, der ikke har fået deres MFR-vaccine, da de var børn. I mange tilfælde er smitten sket i forbindelse med deltagelse i sommerens mange festivaler.

En forfalsket artikel i tidsskriftet The Lancet sammenkædede i 1995 MFR-vaccinen med risiko for at udvikle autisme. Det førte i mange lande til et fald i vaccine-tilslutningen – også i Danmark.

Ifølge Statens Serum Institut har tilslutningen i de seneste år igen været stigende og var i 2017 94 pct. tilslutning til den første dosis i 15 måneders alderen. Andelen, der får anden dosis i 4-års alderen er dog fortsat noget lavere.

At mæslinger er elimineret i Danmark betyder i øvrigt ikke, at sygdommen ikke kan forekomme. I 2017 blev der ifølge SSI påvist fire tilfælde, hvoraf de to skyldtes smitte i hhv. Polen og Indonesien.

Statens Serum Institut: Tema om mæslinger (link)