Skip to main content

Strålebehandling hjemtages fra Flensborg

Vejle Sygehus har nu kapacitet nok til, at Region Syddanmark vil hjemtage strålebehandlingen af sønderjyske kræftpatienter fra Flensborg syd for grænsen. Forventet besparelse: 3,2 mio. kr.

KLaus Larsen kll@dadl.dk

15. jan. 2016
2 min.

Fra udgangen af året skal Flensborgs St. Franziskus-Hospital ikke længere behandle danske kræftpatienter, skriver Flensborg Avis.

Som led i en større spareplan vil Region Syddanmark ikke forny en aftale om strålebehandling, der udløber ved årsskiftet. Det betyder, at op mod 200 patienter, som årligt er blevet behandlet i Flensborg, fra næste årsskifte skal behandles på Vejle Sygehus.

Lægelig direktør for Sygehus Lillebælt – som Vejle Sygehus er en del af – begrunder over for avisen beslutningen med, at Vejle efterhånden har opbygget tilstrækkelig kapacitet til, at Vejle ikke kun kan tilbyde strålebehandling til sine egne patienter, men også til andre.

Vejle Sygehus har fem strålekanoner i drift – hver med en kapacitet på omkring 5.000 behandlinger om året. Og da afdelingen kun udfører 22.000 årlige behandlinger, er der altså fysisk kapacitet til at hjemtage de cirka 2.600 behandlinger, som årligt udføres i Flensborg.

Ifølge regionens beregninger skal der indregnes løn til cirka to ekstra sygeplejersker og en radiograf, hvis patienterne hentes hjem. Det betyder en ekstra udgift på 1,3 millioner kroner til personale.

Dertil skal lægges omkring 250.000 kr. til ekstra driftsudgifter og ekstra transportgodtgørelser på 160.000 kr. for de sønderjyske patienter, der får længere rejse til behandlingsstedet.

Til gengæld sparer man den årlige betaling på 4,9 mio. kr. til St. Franziskus-Hospital i Flensborg, og regionen anslår derfor, at besparelsen årligt vil udgøre cirka 3,2 mio. kr.

Ifølge Mads Koch Hansen kan patienterne rent lægefagligt godt tåle den længere rejsetid.

”Om man synes, at borgerne i for eksempel Sønderborg skal køre længere - det er en politisk beslutning, siger han til Flensborg Avis.

Ifølge avisen er beslutningen et hårdt slag for Flensborg-hospitalet, som står til at miste både en omsætning på 800.000 Euro om året og nedlægge arbejdspladser. Men der er også andet på spil:

”Vores hospital mister betydning som model-løsning i Europa. Det er nemlig enestående med et grænseoverskridende samarbejde”, siger hospitalets lægelige direktør, Klaus Deitmaring.

”Vi har tiltrukket personale med den særlige kvalifikation, at vi forsyner patienter fra to nationer. Forbindelsen over grænsen findes i øjeblikket i form af stråleterapien. Når den forbindelse skæres over, har det en alvorlig betydning for hele grænseregionen, hvor arbejdspladser er truet”, siger han til Flensborg Avis.