Skip to main content

Succes med direkte henvisning

Anne Steenberger, as@dadl.dk

31. maj 2013
3 min.

Tidligere: En patient kommer til sin læge med dårligt knæ. Lægen undersøger og mener, at der skal yderligere undersøgelser til for at stille diagnosen. Lægen skriver derfor en henvisning til en speciallæge. Patienten kommer til speciallægen, der undersøger og henviser til MR-scanning på hospitalets røntgenafdeling. Efterfølgende skriver røntgenafdelingen en erklæring til speciallægen, som på grundlag af MS-scanningen skal se patienten igen for at enten afslutte patienten eller planlægge videre behandling.

Nu: En patient kommer til sin læge med dårligt knæ. Lægen mener, der skal yderligere undersøgelser til og skriver en henvisning til MR-scanning på hospitalets røntgenafdeling. Med scanningssvaret i hånden kan lægen alt efter svaret vælge at henvise til speciallæge til yderligere undersøgelse eller selv følge op på svaret. Lægen kan også vælge at henvise til såvel MR scan og speciallæge fra starten, hvis det vurderes at der under alle omstændigheder skal en scanning til - og speciallægen har så MR scanningen i hånden når han ser patienten.

For to år siden blev det muligt for praktiserende læger og praktiserende kiropraktorer i hele Region Midtjylland at henvise direkte til en række billeddiagnostiske undersøgelser. Betingelsen fra regionens side var, at det ikke skulle blive dyrere. Altså at der ikke skulle komme mange flere diagnostiske undersøgelser end ellers, fordi de praktiserende læger ville have en anden tærskel for en henvisning, så der blev foretaget ”unødvendige undersøgelser,” lyder det i et notat fra regionen.

Nu foreligger der en evaluering. Den viser ikke supertydelige tendenser. Men den viser heller ikke store fordyrelser og derfor har regionsrådet besluttet af fortsætte ordningen.

Det synes formanden for PLO i Region Midtjylland, Karsten Rejkjær Svendsen er fornuftigt.

”Det er en god ordning. Det er godt for patienterne, som sparer tid. Og det sparer ressourcer. Det er men andre ord, hvad man kan kalde en produktivitetsgevinst,” siger han.

Han oplyser, at der er skrevet klare retningslinjer for, hvornår den praktiserende læge kan henviset til billeddiagnostiske undersøgelser.

”Det betyder, at vi kan henvise mere fyldestgørende til speciallægen fordi patienten har en MR-scanning med sig. Det kan speciallægen bruge nr han skal forbered sig. Og omvendt kan vi også afgøre, at patienten måske slet ikke har brug fro at se en speciallæge. Så det er en rigtig godt ide,” siger Karsten Rejkjær Svendsen.

Evalueringen viser, at på nær henvisninger til MR-scanning af knæ og rygge, er der ikke blevet henvist flere patienter til billeddiagnostiske undersøgelser på regionens hospitaler efter ordningen blev indført. Stigningen i MR-scanninger skyldes ikke nødvendigvis de nye henvisningsmuligheder, men er et udtryk for en generel stigning i MR-scanninger, står der i rapporten.

Regionen konkluderer, at det er en ”velfungerende ordning.”

På baggrund af evalueringen anbefales det, at ordningen videreføres. Administrationen vil endvidere overveje, hvorvidt ordningen skal udvides med andre billeddiagnostiske undersøgelsestyper som led i gennemførelsen af den kommende udredningsret.

FAKTA

Ordningen omfatter henvisning til følgende undersøgelser:

- MR-scanning af patienter med ryglidelser.

- Billeddiagnostisk udredning af patienter med lidelser i knæ.

- Billeddiagnostisk udredning af patienter med lidelser i skulderleddet.

- Billeddiagnostisk udredning af patienter med lidelser i albueleddet.

- Billeddiagnostisk udredning af patienter med urologiske symptomer.

Formålet med ordningen:

- at lette adgang for praktiserende læger og kiropraktorer til diagnostiske faciliteter på hospitalerne og derved sikre bedre patientforløb,

- at sikre bedre ressourceanvendelse i sundhedsvæsenet ved at undgå unødvendige besøg på de ortopædkirurgiske ambulatorier,

- at harmonisere eksisterende ordninger i regionen.

- Forslaget byggede bl.a. på gode erfaringer fra Ringkøbing Amt med en tilsvarende ordning.

Kilde: Evaluering af ordningen med direkte henvisning og visitation fra praktiserende læger og kiropraktorer til billeddiagnostiske undersøgelser, Region Midtjylland 2013.