Skip to main content

Sundhedscentre - i dag og i morgen

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

1. nov. 2005
2 min.
  • Sundhedskartellet, der består af 11 organisationer, deriblandt Dansk Sygeplejeråd, er kommet med et udspil, blandt andet i form af pjecen »Sundhedscentre - nødvendige lokale sundhedstilbud«. Her lægges der op til centre, hvor der ikke nødvendigvis er tilknyttet læger, men hvor der arbejder en række sundhedsarbejdere.

  • Sundhedskartellets model for sundhedscentre skal sikre diagnostik, behandling og pleje i lokalområdet. Borgerne skal have adgang direkte fra gaden til en række af sundhedscenterets tilbud. Man kan komme ind og få målt blodtryk, skiftet forbinding, klaret småskader mv. Der skal arbejdes med forebyggelse og genoptræning og kunne laves kampagner mod livsstilssygdomme.

  • Kommunernes Landsforening opererer også med opbygning af sundhedscentre. I Nyt fra KL's bestyrelse september 2003 hedder det: »Et sundhedscenter kan f.eks. integrere følgende funktioner: Genoptræning, hjemmesygepleje, sundhedspleje, socialrådgivere, vaccinationer og rådgiverfunktioner i forhold til kost, ernæring, alkohol og motion«.

  • Videre fra Kommunernes Landsforening: »Det er et vigtigt udgangspunkt for et sundhedscenter, at der er et tæt samarbejde med praktiserende læger. Det er blandt andet vigtigt at sikre, at den lægefaglige visitation forbliver en hjørnesten i sundhedsvæsenet«.

  • Der findes allerede diverse såkaldte sundhedscentre, hvor læger, speciallæger og andre sundhedsmæssige faggrupper er samlet under samme tag. I Nibe Sundhedscenter er der samlet praktiserende læger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, hjemmepleje, konsulenter vedrørende hjælpemidler og tandlæger. Hertil kan borgeren henvises fra amtet eller egen læge i forbindelse med genoptræning, vurdering af behov for hjælpemidler eller hjemmepleje mv.

  • Nogle steder er nedlagte sygehuse omdannet til sundhedscentre. Det er tilfældet i Skanderborg, hvor praktiserende læger, speciallæger, amtslig og kommunal psykiatri, alkoholrådgivning, sygeplejersker, psykologer, socialrådgiver og socialpædagoger er tilknyttet. Desuden er der sygehusmæssige funktioner såsom blodprøvetagning, røntgen, kirurgisk- og medicinsk ambulatorium, ligesom høreinstitut og taleinstitut kan træffes i centret.

  • En helt særlig model for sundhedscentre ses i Silkeborg med »Center for Sundhed og Livsstil«, CSL, etableret marts 2002. Her kan man på typisk otteugersforløb komme til afklaring om sin egen situation, træne kroppen, lære om sund kost og bevægelse, få større selvtillid, lære at tackle smerter osv. Målet er at få den enkelte videre i arbejde eller uddannelse efter fysiske, psykiske eller sociale problemer.

  • Center for Sundhed og Livsstil, CSL, er et særligt koncept, udviklet i Silkeborg for et par år siden af det lokale AOF. Det breder sig nu til andre byer, foreløbig Vejle, Ballerup og Aalborg. Desuden er CSL på vej i Århus, Esbjerg og hele Nordjyllands Amt. CSL i Silkeborg har patent på betegnelsen og sikrer sig derfor, at de nye centre lever op til konceptet.