Som en direkte konsekvens af Svendborgsagen vil regeringen gøre det klart og tydeligt i sundhedsloven, at organisationen har ansvaret for at sikre ordentlige forhold, så lægerne kan arbejde fagligt forsvarligt.
Selve grænsen for, hvornår det er organisationens ansvar, og hvornår det er lægens ansvar bliver ikke ændret, men alene det, at det bliver gjort tydeligt i loven skulle ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) gerne følge til ændringer.
”Selvom Svendborgsagen er slut i retssystemet, viser problemerne med det organisatoriske svigt på Svendborg Sygehus, at det stadig er vigtigt at få slået fast i loven, at organisationen, altså regionen, har ansvaret for at sikre ordentlige forhold for bl.a. lægerne. Det ser vi også i sagen fra Holbæk Sygehus, hvor sygeplejerskerne har råbt op om forhold, som har skabt problemer, og som regionen har et ansvar for”, siger Ellen Trane Nørby.
I loven vil det blive konkretiseret, hvad der præcis er organisationens og den enkelte læges ansvar. Og ændringen sker efter bl.a. inspiration fra Norge, der ifølge ministeren har oplevet en forskel.
”Alene det, at vi skriver det meget tydeligt i sundhedsloven, betyder, at det symbolsk og reet får en effekt, fordi vi rydder tvivlen af vejen. For bl.a. Svendborgsagen har illustreret en usikkerhed om, hvor ansvaret ligger, når der sker fejl. Men denne ændring og Styrelsen for Patientsikkerheds øgede fokus på det organisatoriske tilsyn skulle gerne betyde, at regionerne får et større fokus på det”, siger Ellen Trane Nørby og konkret fremhæver ledelsen på Svendborg Sygehus og OUH for deres del i Svendborgsagen.
”Jeg synes, at sagens størrelses taget i betragtning har der været bemærkelsesværdigt lidt refleksion fra ledelsens side om, hvor organisationens ansvar var, og hvad de som ledelse kan og vil ændre. Jeg kunne i denne sag og generelt tænke mig en stærkere ledelse og et større fokus på det organisatoriske ansvar”.