Skip to main content

Sundhedsminister afliver seksårsfristen: "Ændringen skal ud at virke hurtigt"

En ændring af en bekendtgørelse, der skal gøre en ende på den omdiskuterede seksårsfrist, sendes i dag i høring. Høringsfristen er kort for at få ændringen ud at virke hurtigt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Ugeskrift for Læger.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, lytter til spørgsmål fra salen ved Lægemødet i Aalborg. Foto: Palle Peter Skov
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, lytter til spørgsmål fra salen ved Lægemødet i Aalborg. Foto: Palle Peter Skov

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

11. apr. 2019
3 min.

Den omdiskuterede seksårsfrist er nu meget tæt på at blive afskaffet.

I dag sender sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) en ændring af en bekendtgørelsen om speciallæger i høring. Det fremgår af høringsbrevet, som i dag sendes ud til lægefaglige organisationer.

Konkret drejer det sig om en ændring af bekendtgørelse om uddannelse af speciallæger, hvor der i dag står, at hoveduddannelsen i et speciale skal være påbegyndt senest seks år efter første ansættelsesdag i den kliniske basisuddannelse.

Ifølge høringsbrevet er der høringsfrist frem til den 23. april, og sundhedsministeriet forventer, at ændringen træder i kraft 1. maj 2019.

Seksårsfristen startede som en fireårsregel i 2008, i 2014 blev den til en femårsfrist, og i november 2017 blev den lavet om til en seksårsfrist.

Ellen Trane Nørby har tidligere afvist at afskaffe reglen, men har nu ombestemt sig.

I januar præsenterede regeringen deres udspil til en sundhedsreform, hvori det står, at seksårsfristen skal afskaffes.

Sundhedsministeren siger til Ugeskrift for læger, at der er et ønske om at få den afskaffet, og hun ønsker at få ændringen ud at virke hurtigt.

"Vi skal se at få ændringen implementeret hurtigt. Vi mener, at den har overlevet sigt selv, og i vores udspil til sundhedsreform ’Flere hænder og større arbejdsglæde’ spillede vi ud med, at vi ville afskaffe fristen som en del af initiativer, der skal sikre bedre lægedækning og bedre arbejdsvilkår. Da vi lavede sundhedsaftalen for to uger siden, var afskaffelsen også med,” siger Ellen Trane Nørby.

Hvad har fået dig til at ændre holdning til seksårsfristen?

”Vi har løbende vurderet det, vi har udvidet fra en femårsfrist til en seksårsfrist, og jeg har dispenseret af en række omgange i forhold til at sikre rekruttering til psykiatri og almen praksis. Derfor er det for mig et naturligt skridt at tage i forhold til de andre initiativer til at sikre lægedækning og gode forhold for vores medarbejdere. Seksårsfristen var et middel, det har aldrig været målet. Det har været et mål til at sikre, at der var læger nok, og den har levet op til sit formål. Men med de initiativer vi tager i forhold til at sikre lægedækning og få uddannet flere læger og sikret almen praksis og i psykiatrien er det en del af en samlet pakke af initiativer til at opnå en bedre lægedækning. Det kan vi sagtens nå uden seksårsfrist.”

Har bekendtgørelsen en tilbagevirkende kraft?

”Vi har allerede lavet dispensationer, og at vi nu afskaffer seksårsfristen vil også have konsekvenser for dem, der enten er faldet for fristen, eller er lige ved at falde for den. For dem, der er rejst til udlandet, skal det skal være attraktivt at vende hjem, og de skal have mulighed for at få en speciallægeuddannelse.”

Er det på grund af Yngre Lægers tweet, at ændringen kommer nu?

"Yngre læger havde en idé om, at afskaffelsen skulle vente til efter et valg, men bekendtgørelsen har været på vej, og planen har hele tiden været at sende den i høring inden påske."

Glæde i Yngre Læger

Nyheden om, at seksårsfristens ende var nær, bredte sig allerede på det sociale medie Twitter den 9. april, hvor sundhedsministeren i et svar til Yngre Lægers formand skrev, at hun forventer at sende en bekendtgørelse i høring inden påske.

Reaktionen hos Yngre Læger var ikke til at tage fejl af.

”Det er en fantastisk nyhed, sundhedsministeren kommer med, den skal hun have ros for. Vi kan kun være glade og tilfredse ved udsigten til, at vores medlemmer ikke længere er bundet af en frist, der spænder ben for deres uddannelse til speciallæger – og som også har haft som konsekvens, at kvalificeret arbejdskraft har måttet forlade Danmark,” skrev Helga Schultz på facebook.