Skip to main content

Sundhedsøkonom: Læger overdriver sundhedsvæsenets kollaps

Rygterne om sundhedsvæsenets snarlige kollaps er stærkt overdrevne, lyder det i flere medier, efter at en svensk rapport giver det danske sundhedsvæsen en fjerdeplads i Europa. Men det er ikke relevant at sammenligne med sundhedssystemer andre steder i verden, siger lægen, der har samlet tusindvis af underskrifter mod "katastrofekursen" i sundhedssystemet.
Thomas Emil Christensen siger, at utilfredsheden blandt sundhedspersoner truer sundhedsvæsenets eksistens.
Thomas Emil Christensen siger, at utilfredsheden blandt sundhedspersoner truer sundhedsvæsenets eksistens.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

8. mar. 2019
3 min.

Sundhedsvæsenet er ikke ved at kollapse, sådan som flere læger i disse dage skriver under på i en stor underskriftindsamling. Det siger Jes Søgaard, sundhedsøkonom, til Berlingske.

"Det er det ikke. Det er der intet, der tyder på. De private alternativer bliver ikke væsentligt større og slet ikke i en størrelsesordning, der truer det offentlige," siger han.

Udtalelsen kommer som reaktion på en ny undersøgelse, der udnævner det danske sundhedsvæsen til det fjerdebedste i Europa. Rapporten er udarbejdet af den private svenske tænketank Health Consumer Powerhouse og udkommer en gang om året.

»Frustrationen blandt læger og sygeplejersker er, at de ikke vil være næstbedst. De vil være bedst. Måske overdriver de med deres protester og opsigelser. Men på den anden side kan jeg godt forstå dem, når de bevillinger, der har været, formentlig ikke har været tilstrækkelige til de ydelser, som man gerne vil opretholde i sundhedsvæsenet,” siger Jes Søgaard til Berlingske.

Også Politiken skriver, at rygterne om det danske sundhedsvæsens snarlige kollaps er stærkt overvurderet.

Vi leger, at sundhedsvæsenet er bedre, end det reelt er. Hvis fagfolkene vidste, at der var en bred accept af de vilkår og det niveau, de leverede, ville det ikke skabe den samme utilfredshed, og vi ville ikke se flugten fra det offentlige Thomas Emil Christensen

Teksten i underskriftindsamlingen, som 4.853 har skrevet under på i skrivende stund, lyder blandt andet, at sundhedsvæsenet er på katastrofekurs. Det offentlige sundhedsvæsen kollapser for øjnene af os, skriver lægerne bag.

Ifølge Thomas Emil Christensen, der er i hoveduddannelse som kardiolog på Holbæk Sygehus og en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen, er Jes Søgaards kritik forfejlet.

”Jes Søgaard og andre kritikere har ikke forstået vores budskab, og hvad vi er utilfredse med. Rapporten sammenligner lande i Europa på nogle parametre, og ud fra det konkluderer økonomerne, at vi overdriver. Vi overdriver ikke. Vi sammenligner ikke sundhedsvæsenet med andre steder i verden. Vi sammenligner med det fiktive sundhedsvæsen i politikernes narrativ,” siger Thomas Emil Christensen.

Politikerne fortæller en forkert historie

Det, der skaber utilfredshed blandt sundhedspersoner, er historien om, at de kan levere noget, de ikke kan levere, uddyber han.

”Vi leger, at sundhedsvæsenet er bedre, end det reelt er. Hvis fagfolkene vidste, at der var en bred accept af de vilkår og det niveau, de leverede, ville det ikke skabe den samme utilfredshed, og vi ville ikke se flugten fra det offentlige,” siger han.

Politikerne bør fortælle en ærlig historie om, hvad sundhedsvæsenet kan levere, siger han.

”Diskrepansen imellem politikernes narrativ og virkeligheden er for stor. Utilfredsheden blandt sundhedspersoner er det, der truer sundhedsvæsenets eksistens.”

Thomas Emil Christensen mener, at resultaterne i rapporten bliver brugt til at sige, at lægerne ikke har ret. Men det er ikke relevant at sammenligne med andre sundhedsvæsener i verden, siger han.

”Man kan altid ændre sine måleparametre, så man viser, det man gerne vil vise. Hvem siger, at problemerne med inkompetent ledelse, politiske løfter og stigende ældrebyrde ikke også er et problem i de andre lande? De er også truet på samme måde som det danske sundhedsvæsen.”

Kan rapporten om Danmarks position slet ikke bruges til noget?

”Hvis vi sammenligner det danske sundhedsvæsen med det afghanske, er det fremragende, men det er irrelevant i en dansk kontekst.”