Otte fokuspunkter
Ordet fordomsfri blev brugt en hel del gange under præsentationen, og i selve kommissoriet står der ligeledes, at »kommissionen skal se fordomsfrit på strukturen og organiseringen af sundhedsvæsnet og for hver af modellerne afveje fordele og ulemper med afsæt i sigtelinjerne for indretningen af fremtidens sundhedsvæsen«. Og herefter oplistes de otte fokuspunkter, kommissionen skal levere på:
Som første punkt nævnes den regionale struktur, hvor kommissionens ni medlemmer skal vurdere »fordele og ulemper ved en ændret forvaltningsstruktur med sigte på styrket sammenhæng og omstilling til nære sundhedstilbud og øget lighed i adgangen til behandling af høj kvalitet«.
Dernæst skal kommissionen zoome ind på rammerne for den kommunale sundheds- og forebyggelsesindsats, hvor »opgaveløsningen i højere grad bygger på nationale kvalitetsstandarder«, patienterne vil opleve »mere ensartet kvalitet på tværs af landet«, og det kan bl.a. ske gennem et styrket tværkommunalt samarbejde, der »kan sikre en fagligt bæredygtig opgaveløsning«.
For det tredje skal kommissionen granske sektorovergangene og »samspillet mellem det specialiserede sundhedsvæsen på sygehusene og det nære sundhedsvæsen i kommuner og almen praksis«. Her nævnes forpligtende samarbejdsstrukturer, samlokalisering af kommunale tilbud og udgående sygehusfunktioner og skabelse af tværfaglige miljøer f.eks. som nærhospitaler.
En fjerde opgave for kommissionen bliver at se på, hvordan almen praksis er organiseret og styret: Hvad kan der gøres for at understøtte øget patientansvar og styrket opgavevaretagelse, så almen praksis kan være med til at aflaste sygehusene?
I den mere ledelsestunge ende skal kommissionen for det femte gennemlyse finansierings- og incitamentsstrukturerne og »kultur og ledelse i sundhedsvæsenet«. Her skal kommissionen komme med bud på, hvordan man kan understøtte omstillingen til det nære sundhedsvæsen og bedre udnytte ressourcerne i og på tværs af sektorer.
Endvidere skal kommissionens medlemmer som et sjette element fremlægge forslag til, hvor man kan koordinere kvalitetsudvikling på sundhedsområdet for på den måde »at indfri potentialer i øget nyttiggørelse af data om kvalitet samt øget udbredelse af god praksis, herunder en afvejning af fordele og ulemper ved en styrket statslig rolle heri«.
Det hænger ganske tæt sammen med, at kommissionen skal byde ind med forslag til »en organisering af digitale løsninger og it-infrastruktur i sundhedsvæsenet«, der understøtter udbredelsen af fælles løsninger og gnidningsfri udveksling af digitale oplysninger på tværs af sektorer – måske via en stærkere national koordinering.
Endelig skal kommissionen skitsere en »regulering, der understøtter frit valg og patientrettigheder, og som sikrer den mest hensigtsmæssige brug af private aktører som en del af det samlede sundhedsvæsen«, og klangbunden for det hele skal være »hensynet til fremtidssikring af det samlede sundhedsvæsen«, ligesom kommissionen »i den sammenhæng tillige skal pege på potentialer for bedre forebyggelse«, hedder det i kommissoriet.