Skip to main content

Sundhedsstyrelsen kritiserer Region Sjælland

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. jan. 2012
3 min.


Da Region Sjælland sidste forår tog beslutningen om at fjerne lægerne fra akutbilerne og erstatte dem med paramedicinere, skete det med løftet om ”løbende monitorering” og grundig ”evaluering” af konsekvenserne. Her, et år senere, synes Sundhedsstyrelsen, at det halter noget med både monitorering og evaluering. I et brev til regionen skriver overlæge i Sundhedsstyrelsen, Annlize Troest, at ”den løbende monitorering burde have været iværksat hurtigt, efter at den nye præhospitale ordning trådte i kraft”. Hun skriver også, at Sundhedsstyrelsen ”undrer sig over” at den del af evalueringen, som handler om det sundhedsfaglige, ikke er gået i gang endnu.

I regionens evalueringsplan indgår en litteraturgennemgang, en undersøgelse af brugeres og medarbejderes tilfredshed med den nye ordning, og en sundhedsfaglig evaluering.

Det første element – litteraturgennemgangen – er færdig, mens de to andre ikke er påbegyndt endnu, og det falder Sundhedsstyrelsen for brystet.

”Vi er kede af, at evalueringen af den sundhedsfaglige indsats ikke er startet endnu. Vi synes, det burde være blevet prioriteret”, siger Annlize Troest.

Hun hæfter sig også ved, at Region Sjælland på et møde i følgegruppen, der er nedsat i forbindelse med omlægningen, har lovet en audit af det sundhedsfaglige aspekt. Det løfte er imidlertid ikke nævnt i mødereferatet.

Nu forventer Sundhedsstyrelsen, at Region Sjælland følger op ved næste møde i følgegruppen, som er berammet til 23. maj.

”Vi forventer, at der er foretaget en audit, og at der foreligger nogle resultater”, siger Annlize Troest.

Endelig står der også i Sundhedsstyrelsens brev, at Region Sjælland opfordres til at sikre, at ”eventuelle episoder eller forhold, som kan udgøre en risiko for patienterne, er blevet

og fortsat bliver indberettet til ledelsen”.

Alt kører som planlagt
Hos Regionsformand Steen Bach Nielsen (S) fra Region Sjælland kommer kritikken som en overraskelse.

”Vi har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, og de har tilkendegivet, at der ikke er nogen problemer. Vi er snorlige på plads”, siger han.

Regionen sendte i forrige uge Sundhedsstyrelsen en redegørelse over forløbet i den planlagte evaluering, og Steen Bach Nielsen henholder sig til, at den ikke har givet anledning til anmærkninger. Desuden har koncernledelsen i dag været i telefonisk kontakt med styrelsen.

Så det brev, I nu har fået fra Sundhedsstyrelsen, får jer ikke til at ændre noget?

”Jeg kan bare sige, at i henhold til vores kontakt med Sundhedsstyrelsen, så er vi fuldstændigt på plads – der er ingen udeståender omkring den præhospitale indsats. Det kører fuldstændigt som planlagt”, siger han.

Dialog de seneste dage
Hos Sundhedsstyrelsen bekræfter Søren Brostrøm, der leder afdelingen for Sygehusbehandling og Beredskab, at der har været ”en dialog de seneste dage” med Region Sjælland, og han vil ikke kalde styrelsen brev til regionen for nogen egentlig ”kritik”.

”Der er tale om en markering af, at vi følger området opmærksomt. Der har været det første møde i følgegruppen, og der havde vi håbet på at få mere at vide om den sundhedsfaglige evaluering”, siger han.

”Den kan vi nu forstå, at de (Region Sjælland, red.) er godt undervejs med, og det er vi glade for at høre”, siger han.

I lighed med Annlize Troest understreger Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen forventer konkrete resultater fra evalueringsforløbet på følgegruppens næste møde i maj.