Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Læger er forført af D-vitamin

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jan. 2011
2 min.



Praktiserende læger bestiller alt for mange målinger af D-vitamin-status (se boks), mener Sundhedsstyrelsen.

»Der er alt for meget fokus på D-vitamin. Der er umiddelbart slet, slet intet belæg for at lave så mange omkostningstunge analyser, som tallene indikerer«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Christine Brot.

Sundhedsstyrelsen antager, at danske læger årligt foretager analyser for D-vitamin-mangel for næsten 100 millioner skattekroner:

»Patienter med klare symptomer på D-vitamin-mangel skal naturligvis undersøges. Men en udgift i den størrelsesorden står slet ikke mål med den sundhedsmæssige gevinst. Der er ikke belæg for at måle D-vitamin på alle patienter med kroniske sygdomme eller alle med symptomer fra bevægeapparatet. Tværtimod giver det en risiko for forkert eller forsinket diagnose, fordi den nuværende grænse for D-vitamin-mangel intet har med symptomer på D-vitamin-mangel at gøre. Grænsen er fastsat i forhold til forebyggelse af osteoporose«, siger Christine Brot.

Patienter kan jo godt anbefales af tage et tilskud med D-vitamin, uden der først foretages en analyse, mener Sundhedsstyrelsen.

De Praktiserende Læger er uforstående over for Sundhedsstyrelsens udmelding:

»Sundhedsstyrelsen er den faglige myndighed, der skal komme med anbefalinger for vores faglige adfærd, som vi så retter os efter. Mener styrelsen, at vi skal have en anden adfærd i forbindelse med disse D-vitamin-analyser, end vi har nu, er det ukvalificeret at sige, at vi tager for mange prøver. Så må de jo komme med kliniske retningslinjer«, siger Henrik Dibbern, formand for PLO.

Sundhedsstyrelsen mener, at mange læger er blevet forført af tanken om, at alskens dårligdomme kan klares med en mirakelpille i form af et tilskud D-vitamin:

»Det er tidens modepille. Debatten om D-vitamin herhjemme og i udlandet har været præget af misinformation, hvor en lille gruppe eksperter tilsidesætter grundlæggende principper for videnskabelig evidens og drager vidtgående konklusioner på baggrund af befolkningsstudier. Der findes eksempelvis ikke videnskabelig dokumentation for, at tilskud med store doser D-vitamin kan forebygge kræft, diabetes eller psykiske sygdomme«, siger Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen underkender dog ikke, at mangel på D-vitamin kan være sundhedsskadeligt og skal behandles.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den sidste år udsendte retningslinjer for, hvilke patientkategorier der bør få målt deres D-vitamin-status.