Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Vaccine-fald bekymrer

Sundhedsstyrelsen er bekymret over, at kun lidt over en tredjedel af den seneste årgangs piger er HPV-vaccinerede. Styrelsen afviser kritik: ”Uetisk at afvente kræfttilfælde, når man kan forebygge langt tidligere”.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: ©PRODUCTION PERIG - Perig MORIS)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

10. jun. 2016
3 min.

”Vi er bekymrede over det store fald i tilslutningen”, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

I går kunne Ugeskriftet.dk afsløre nye tal, som viser, at kun 37 pct. af de piger, som blev født i 2003, er blevet vaccineret med HPV-vaccinen, der forebygger livmoderhalskræft. For bare to år siden var tilslutningen 90 pct.

Uændret anbefaling

”Der er ingen tvivl om, at den megen polemik, der hare været om vaccinen i medierne, har skabt tvivl hos forældrene til de piger, der står for at skulle tilbydes vaccination”, siger Bolette Søborg.

”Jeg tror, at mange afventer for at se, om der kommer noget nyt, som kan afklare deres bekymring”.

- Gør der så det?

”Nej. Til dem må vi sige: Vi anbefaler vaccinen. Det er en meget velafprøvet vaccine, som bliver regelmæssigt sikkerhedsvurderet, og som er indført efter meget grundige studier”.

Læs også: Kun hver tredje får HPV-vaccine

- Vores nabolande har ikke oplevet et tilsvarende fald?

”Nej – der har ikke været en indberetning af formodede bivirkninger på linje med, hvad vi har set i Danmark, og heller ikke en tilsvarende offentlig debat”.

- Kritikere mener, at Sundhedsstyrelsen går for langt ved at fastslå, at HPV-vaccinationen forebygger livmoderhalskræft. At man ikke kan dokumentere en effekt, der ligger 20-30 år ude i fremtiden?

”Godkendelsen er sket ved at måle på forstadier til kræft. Ellers skulle man jo vente på, at nogen udviklede kræft. Det ville tage mange år, og det ville være uetisk, når man mener, at man har et produkt, der kan forebygge det på et tidligere tidspunkt”, siger Bolette Søborg.

På videnskabelig grund

Hun peger på, at vaccinens effektivitet er undersøgt på basis af kriterier, som er opstillet af det videnskabelige samfund og det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

”Hvert år dør cirka 100 kvinder i Danmark af livmoderhalskræft. Sygdommen viser sig hyppigst i 35-45 års alderen, hvor man har yngre børn i hjemmet. Det er derfor, amerikanerne kalder den family destroyer”, siger Bolette Søborg.

- Hvad gør Sundhedsstyrelsen for at øge tilslutningen?

”Vi har iværksat en undersøgelse for at kortlægge, hvad der er årsag til folks tvivl, så vi kan imødekomme tvivlen”.

- Undersøgelsen vil jo uden tvivl vise, at det er mediedebatten, der er årsagen. Så I har vel en plan for, hvad der skal ske, mens undersøgelsen foregår?

”Vi benytter enhver given lejlighed til at komme ud med vores budskab, som er, at vi står på et videnskabeligt grundlag og anbefaler vaccinen. Og vi er i dialog med de lægevidenskabelige selskaber, som har interesse i vaccinen, først og fremmest Dansk Selskab for Almen Medicin og Dansk Selskab for Obestetrik og Gynækologi”, siger Bolette Søborg.