Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: Vi står fast ved vores anbefalinger om FAM

Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. feb. 2013
3 min.

Der er mange gode grunde til fordringen om, at akutte patienter skal modtages af speciallæger, uanset hvad tid på døgnet de kommer ind på akutmodtagelsen. Det skal de af hensyn til patienternes sikkerhed, af hensyn til kvaliteten i den behandling, de får - og for at unge læger, der arbejder i akutmodtagelsen, kan få en god uddannelse.

Men for nylig viste en undersøgelse i Ugeskrift for Læger, at kun 24 pct. af de nuværende akutmodtagelser - som er på vidt forskellige stader, nogle er nærmest gammeldags skadestuer og andre på vej til eller nærmest en FAM - har speciallæger i front døgnet rundt. Det har skabt meget debat.

I debatten holdes FAMerne op på, at de ikke lever op til det, Sundhedsstyrelsen siger. Men det er ikke noget krav fra Sundhedsstyrelsen. Det er "kun" en anbefaling.

"Sundhedsstyrelsen kan ikke kræve noget af regioner og sygehuse, så længe vi taler om behandlinger på det, der hedder hovedfunktionsniveau, som er alt det, der ikke er regionsfunktion eller højtspecialiseret behandling. De fire traumecentre er højtspecialiserede, men FAMerne er på hovedfunktionsniveau. Ligesom for andre hovedfunktioner stiller Sundhedsstyrelsen ikke bindende krav, men kommer med anbefalinger," siger Søren Brostrøm, der er Enhedschef for Sundhedsstyrelsens afdeling for Sygehusbehandling og Beredskab.

"Sundhedsstyrelsen har i 2007 sat nogle rammer for, hvordan vi synes, de fælles akutmodtagelser skal være. Herunder siger vi at der skal være fire specialer i tilstedeværelsesvagt på matriklen - det er anæstesiologi, internmedicin, ortopædiskkirurgi og organkirurgi. Det er de fire kompetencer, som vi siger skal være til stede på sygehuset i forbindelse med at man opretter en akutmodtagelse for uvisiterede patienter. Det er regionernes opgave at drive sygehusene inden for de rammer, som vi anbefaler," siger Søren Brostrøm.

Følger Sundhedsstyrelsen op på, hvordan regionerne tilrettelægger deres akutmodtagelser?

"Regionerne skal sende deres sygehusplaner ind til Sundhedsstyrelsen. I vores kommentarer giver vi regionerne rådgivning til deres planer og hvis der er noget, som vi synes stikker ud i forhold til anbefalingerne fra 2007, og vi gentager vores anbefalinger, står fast på dem, hvor det er relevant."

Men der er plads til undtagelser fra Sundhedsstyrelsens side:

"I 2007 tog vi nogle forbehold i forhold til øer "øer eller ø-lignende forhold" hvor det af geografiske årsager kan være vanskeligt at leve op til alle anbefalingerne om akutte uvisiterede patienter."

Kontrollerer I, om de så efterfølgende retter sig efter jeres kommentarer?

"Nej, vi laver ikke systematisk opfølgning når det gælder hovedfunktionerne. Men vores anbefalinger står vi fast ved. De er velbegrundede, og det ved regionerne godt."

Nogle sygehuse har tilrettelagt det sådan, at speciallægen i vagt har dobbeltfunktion, altså både i stamafdeling og akutafdelingen, så han eller hun i princippet kan stå og operere, når den unge læge i akutmodtagelsen har akut brug for hjælp. Er det ok?

"Det, du beskriver, er hverdagen på de fleste sygehusafdelinger. Det er regionernes ansvar hvordan sygehusene organiserer sig og hvordan de normerer deres afdelinger. Men det skal selvfølgelig sikres, at den enkelte læge kan udføre sit arbejde med omhu og samvittighedsfuldhed."

I Sverige har man netop etableret akutmedicin som et selvstændigt speciale efter at have haft det som fagområde i en årrække. Vil Danmark gå samme vej?

"Sundhedsstyrelsen tog spørgsmålet op i 2012, hvor vi vurderede det i forhold til speciallægekommissionens anbefalede specialkriterier. Og på nogle væsentlige punkter lever akutmedicin ikke op til det. Det er for eksempel antallet af speciallæger med akut fagområde, som endnu er for lille. Heller ikke i forhold til forskningsaktivitet fandt vi, at tiden er moden endnu. Kort sagt er der brug for mere erfaring med det som fagområde, der er også brug for mere erfaring med driften af FAMerne. Når vi vurderer, at erfaringsgrundlaget er tilstrækkeligt, vil vi se om der er behov for ændringer i specialestrukturen."