Skip to main content

Svært at bryde 458 år apotekermonopol

Journalist Birgit Brunsted, bbrunsted@mail.dk

31. okt. 2005
10 min.

Firmaet Euromedicin, der tilbyder besparelser på 10-30 pct. på lægemidler, bestilt af lægen via EDIFACT og ekspederet på et apotek i Holland, har nu eksisteret godt et år

»Men Euromedicin er ikke et internetapotek, det tror vi ikke på. Den praktiserende læge er grundpillen, og det er ham, der skriver recepten«, understreger kommunikationschef Claus Kjeldsen.

Det er i modsætning til det svenske EU-Apoteket, hvor patienten over internettet konsulterer firmaets læge, der kan sidde i Spanien eller Grækenland, som udskriver en recept, efter at have indhentet nogle få helbredsoplysninger

Claus Kjeldsen oplyser, at Euromedicin har haft markant receptfremgang, og at omsætningen er steget det første år. Han vil ikke ud med hvor meget. Argumentet er, at Euromedicin har en hollandsk samarbejdspartner, og patienten er reelt kunde på et hollandsk apotek, så omsætningen ligger i Holland.

Men: »Vi er ikke kendte nok blandt hverken læger eller forbrugere. Og vi må indrømme, at vi er rystede over, hvor svært det er at komme i kontakt med lægerne. De skal jo ind og oprette Euromedicin som apotek i deres system, og det er der mange, der ikke gider. Patienterne siger til os, at lægerne ikke vil«.

Euromedicin har indgået et samarbejde med Lægeforeningen, så firmaets præparater er optaget i den elektroniske udgave af Medicinfortegnelsen. Den praktiserende læge ordinerer medicinen og sender recepten til Euromedicins lokationsnummer. Derefter har patienten medicinen inden for seks dage.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der har overopsynet: »Vi skal påse, at firmaerne overholder reglerne, og det gør Euro-medicin. Så er det patienternes valg«, siger chefkonsulent Karsten Jørgensen.

Incitament for lægerne

Men hvis lægerne skal være med, skal de også kunne se en fordel i det. Og som et inticament har Euromedicin oprettet »doctor's shop«, hvor lægerne kan købe forbrugsartikler, som teststicks, forbindinger, instrumenter og plastre, angiveligt med store besparelser.

»Vi håber, at hvis lægerne selv kan spare penge og få en fin service, så vil de også give patienterne den fordel«, siger Claus Kjeldsen.

Euromedicins besparelse opstår to steder: Dels køber firmaet medicinen i Holland, hvor den sælges billigere. »Det er den samme forskel, som parallelimportørerne udnytter,« siger Caus Kjeld-sen. Endvidere er distributionen billig: »De danske grossister tjener 6-12 pct., og apotekernes avance ligger på ca. 35 pct. Det kan vi gøre billigere«.

Han understreger, at det er kun danske læger, der må ordinere, og at de ifølge sagens natur kun må udskrive præparater, der er lovlige i Danmark.

Ikke kun prisen

Sællerterne er potensmedicin, p-piller og rejsemedicin. Og Euromedicin har, lidt til deres overraskelse, fundet ud af, at der er andre parametre end prisen:

»Vi havde undervurderet diskretion og convenience«, siger Claus Kjeldsen, »især potenspræparaterne, som mændene skal afhente på apoteket i fuld offentlighed. Det er en stor barriere - tænk på en lille by, hvor alle kender alle. Vi får mange mails om, at det er dejligt at være fri for det. Det gælder potensmidler og midler mod hæmorider - tænk at apotekerne ikke har tænkt på det«.

Og med hensyn til p-pillerne, kan kvinden få en recept til et år og købe til hele året eller automatisk få pillerne tilsendt hver tredje måned. Når året er gået, får kvinden en reminder, der siger, at det er tid til at gå til læge og få en ny recept. »Det er vigtigere end prisen«, siger Claus Kjeldsen.

Euromedicin har også en politisk dagsorden, nemlig at borgere og samfund skal have mulighed for besparelser på den tilskudsberettigede, receptpligtige medicin.

»Vi er en lille aktør blandt branchens giganter, som alle har en interesse i at fastholde det nuværende system. De, der deler vore synspunkter, er samtidig afhængige af branchen og tør derfor ikke lægge sig ud med den«, siger Claus Kjeldsen.

Han mener også, at Euromedicin har et oplagt interessesammenfald med patientforeningerne, hvis medlemmer ofte har store medicinudgifter.

Men der havde Euromedicin gjort regning uden vært. For patientforeningernes store bidragydere er ofte medicinalfirmaerne, og de er bestemt ikke fans af Euromedicin.

Alligevel vejrer Euromedicin morgenluft på den politiske front: »Udsigten til en så stor besparelse for samfundet har politikernes interesse«, siger Claus Kjeldsen, der er overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, »før danskerne kan købe medicin, der hvor den er billigst, selv om Apotekerforeningen og store dele af branchen kæmper imod«, som han siger.

ARTIKEL I ARTIKLEN
Medicintilskuddet er den store hindring

Danskere kan ikke få tilskud til medicin, købt i andre EU/EØS-lande. Nogle mener, det er en overtrædelse af EU-reglerne. Sundhedsminsteren er afventende.

Det vakte en vis opsigt og debat, da det nye firma Euromedicin den 1. februar 2003 lagde ud med tilbud om store besparelser på receptpligtig medicin og gyldne løfter om, at man kunne spare samfundet for 1 mia. kr. på årsbasis.

Det sidste løfte er der nu ikke fremlagt dokumentation for. Men Eurome-dicins marketingschef Claus Kjeldsen fastholder beløbet og siger, at det dels vil komme fra de direkte besparelser på 10-30 pct. på lægemidlerne, og dels at Euromedicin vil have en dynamisk effekt på markedet, så danske producenter og grossister vil være tvunget til at sænke deres priser.

Men »den helt store hurdle«, som han siger, er den tilskudsberettigede medicin. Som før nævnt kan danskerne nemlig ikke ikke få tilskud til medicin, købt i et andet EU/EØS-land.

Den sag har man diskuteret siden september 2003, hvor sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog spørgsmålet op i det udvalg, der skulle diskutere reglerne for medicintilskud sammen med Amtsråds-foreningen.

Venter på EU

Arbejdet resulterede i en betænkning i maj 2004, hvor udvalget giver udtryk for, at det generelt vil styrke konkurrencen, hvis der ydes tilskud til lægemidler, indkøbt i de andre EU/EØS-lande. Men udvalget mener også, at der vil være risiko for misbrug af reglerne, og siger at det i givet fald vil kræve restriktive dokumentationskrav.

Summa summarum: De nuværende regler vil ikke blive ændret foreløbig. Men spørgsmålet er, om det er lovligt i henhold til EU-lovgivningen, der jo net- op taler om varernes fri bevægelighed.

»I dag yder vi ikke tilskud til lægemidler købt i udlandet, og det gælder langt de fleste andre lande i EU«, siger kontorchef Paul Schlüder, Sundheds-ministeriet.

Men tilsyneladende kunne samfundet spare rigtig mange penge?

»Man vil jo altid gerne spare, men sagen er slut, indtil EU kommer med tjenesteydelsesdirektivet. Så tager vi den derfra«.

Men medicin er vel en vare og ikke en tjenesteydelse?

»Jeg vil se på skrift, at det er en vare«, siger Paul Schlüder, »vi venter på EU, og det har mini steren taget til efterretning«.

Svært at fastholde forbud

Men er medicin en vare eller en tjenesteydelse? Og er det i overenstemmelse med EU-reglerne, at danske borgere ikke kan købe medicin i andre EU-lande med tilskud?

»Medicin er en vare og i hvert fald ikke en tjenesteydelse«, siger Morten Broberg, lektor i EU-ret ved Københavns Universitet, kort og godt.

»Hvis det er en dansk læge, der har udskrevet en recept, og jeg ikke må købe medicinen i et andet EU-land med tilskud, er det temmelig problematisk, for den lægefaglige vurdering er den samme, hvad enten du køber medicinen på et dansk eller udenlandsk apotek.

Og hvis produktet er præcis det samme, og apotekerforholdet er præcis det samme med hensyn til sikkerhedsprocedurer, er det svært at fastholde forbuddet«, siger Morten Broberg.

Et argument kunne være »beskyttelse af den offentlige sundhed«, som er et tungtvejende argument i EU-sammenhæng. Men:

»Det er svært at begrunde det med hensynet til den offentlige sundhed, da lægen har set patienten og udskrevet recepten. Det er lige meget, om medicinen købes på et dansk eller et hollandsk apotek«, siger Morten Broberg, »men det ville være en anden sag, hvis den receptudskrivende læge ikke havde samme muligheder for at vurdere patienten, eksempelvis hvis konsultationen alene skete pr. e-mail, og uden at lægen havde andre informationer om patienten.

Men hvis der ikke er nogen som helst sundhedsmæssige grunde til ikke at købe det på det hollandsk apotek, hvad er det så for et hensyn, de følger?«

Hvad nu, hvis en eller flere danske statsborgere anlagde sag ved domstolene?

»Så ville jeg helst være på sagsøgernes side«, siger Morten Broberg.

Sikkerheden er alfa og omega

Forbrugerrådet skrev allerede i juli 2003 et brev til Lars Løkke Rasmussen, hvor de opfordrede ham til at ændre loven »til fordel for forbrugerne«.

Og det mener rådet stadig:

»Vi synes, forbrugerne skal have adgang til billig medicin, og at det er rimeligt, at patienterne kan få tilskuddet med sig, som det for eksempel foregår, hvis man søger tandlæge i Sverige. Her vil vi fortsat presse på. Når vi er i EU, skal vi også have de fordele, der følger med«, siger Margrethe Nielsen fra Forbrugerrådet.

Men hun siger også, at rådet lægger stor vægt på forbrugernes sikkerhed.

Næstformand i Lægeforeningen, Ole Eckhardt Poulsen, er enig: »Det ville være rimeligt, om man også kunne få tilskudsberettiget medicin, når man køber eksempelvis gennem Euromedicin. Det ville give øget konkurrence og være et serviceparameter for visse patientgrupper«, siger han.

»For os er alfa og omega sikkerheden. Men det er jo Lægemiddelstyrelsen, der har tilsynet, og så længe de siger god for det, er vi tilfredse. Men her går vi ikke på kompromis«, siger Ole Eckhardt Poulsen.

Apotekerforeningens formand, Niels Kristensen, er knap så begejstret:

»Dels er der en ekstra risiko ved at købe medicin i udlandet, der kan være sproglige problemer,« siger han, »desuden har vi erfaring for, at patienterne ofte har problemer med at forstå, hvordan medicinen skal tages, og køber du på nettet, er der ingen vejledning«.

Men det er især sikkerheden, der optager apotekerformanden: »Køber man gennem Euromedicin, er man ikke omfattet af den sikkerhed, vi har for medicin købt i Danmark, og det er vigtigt, at kunderne ved det.

Så hvis patienten får en forkert medicin eller skader af medicinen, er det ikke muligt at få erstatning efter lægemiddelskadeloven. Og så er der kun privat søgsmål i Holland tilbage«, siger Niels Kristensen.

Hertil siger Euromedicins kommunikationschef Claus Kjeldsen:

»Det er jo producenten, der har ansvaret, så der vil højst blive tale om en tidsforskydning med hensyn til erstatning. Vi arbejder på at blive omfattet af ordningen, da det er danske læger, der udskriver medicin, der er lovlig i Danmark. Men i den mellemliggende periode vil vi selv tegne en forsikring, så patienterne kan blive dækket«.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), har tidligere været positiv over for en lovændring, men ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Fakta

Køb medicin med et par klik med musen

På det svenske EU-Apoteket ser lægen ikke patienten, før han udskriver recepter på potentiel farlig medicin.

Danske kunder kan også bestille medicin via EU-Apoteket, som blev lanceret i Danmark i februar 2004 med tilbud om at tilbyde kunderne »en alternativ måde at prøve livsstilsmedicin på«. Det tilbyder dog også andre præparater.

Men det er en anderledes risikabel affære.

Her møder man nemlig aldrig den læge, der skriver recepten. Han kan sidde i Spanien eller Grækenland. En rigtig god ting, ifølge EU-Apotekets hjemmeside, for så risikerer man ikke at bruge kostbar tid på at sidde i lægens venteværelse og blive smittet af de andre patienter!

Det eneste patienten skal gøre for at bestille præparater, - som for eksempel Viagra, Letigen, Prozac og Vibramycin på EU-Apoteket - er at svare på nogle få helbredsspørgsmål.

Vil man eksempelvis bestille gigtmidlet Voltaren, skal man blot krydse af, om man lider af hjertesvigt, lever- eller nyresygdom, astma og allergi over for acetylsalicylsyre.

Kritikken er haglet ned over EU-Apoteket fra læger, apoteker, offentlige myndigheder og forbrugerorganisationer. Men ifølge Lægemiddelstyrelsen er metoden lovlig også for danske kunder, så længe præparaterne blot er fra et andet EU-land.

Og danske kunder er der rigtig mange af, oplyser marketingdirektør Marcus Martinsson, selv om han hverken vil oplyse hvor mange, eller hvor stor firmaets omsætning er.

Paul Schlüder oplyser, at man i Sundhedsministeriet er i gang med at skrive en klage til EU over EU-Apoteket, da man finder, at det er et fællesanliggende.

Den samlede medicinomsætning i Danmark i 2003 var 14,68 mia. kr. Heraf går de 6 mia. til tilskud.

Sygeforsikringen »danmark« yder tilskud til lægemidler købt i EU/EØS-landene

EØS er Det Europæiske Samarbejds-område. EØS består af Norge, Island og Liechtenstein.

Betænkning nr. 1444: Medicintilskud og rigtig anvendelse af lægemidler. Betænkning afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udvalg om Medicintilskud. Maj 2004.

Fakta

Fakta Euromedicin

Firmaet Euromedicin A/S har været på markedet siden den 1. februar 2004.

Euromedicin tilbyder forbrugerne receptpligtig medicin med besparelser på 10-30 pct.

Den praktiserende læge kan oprette Euromedicin som apotek i sit edbsystem, og patienten kan bede sin læge sende en EDIFACT-recept til Euromedicin i stedet for et dansk apotek.

Medicinen ekspederes over nettet på Euromedicins hollandske samarbejdspartner og leveres med posten til patienten i løbet af seks dage.

Porto og administration udgør 18 kr., lige meget hvor meget man bestiller.

Ifølge de danske regler kan man ikke få tilskud til lægemidler, købt i andre EU/EØS-lande.

Euromedicin ejes af tekstilfabrikanten Pagh Mørup i Herning gennem investeringsselskabet Pasiladi, Videnskabsministeriet, HIH Development, bestyrelsesformand Robert Dollerup og stifterne, praktiserende læge Allan Raft og direktør Frederik Schulin.

Læs nærmere på: www.euromedicin.dk