Skip to main content

Svar:

Professor Bjørn Richelsen, Medicinsk-endokrinologisk Afdeling C, Århus Sygehus. E-mail: brich@dadlnet.dk

31. okt. 2005
2 min.

Ørelæge Christian Bobzin (CB) kritiserer i sit indlæg Ernæ-ringsrådets seneste rapport om den omvendte kostpyramide [1]. Den væsentligste anke, der fremføres, er, at den traditionelle kostpyramide ikke har hjulpet mod fedmeepidemien, men snarere bidraget til den. CB's indlæg glimrer ved total manglende dokumentation for de fremsatte påstande. Des-uden påstås det, at vi ukritisk skulle anbefale FDB's traditionelle kostpyramide. Det gør vi ikke. Vi foreslår betydelige modifikationer.

CB har øjensynligt ikke læst Ernæringsrådets rapport om fedmeepidemien udgivet i 2003 [2], hvor det meget udførligt blev redegjort for, at fedmeepidemien er multifaktoriel betinget. Ud over kosten spiller fysisk inaktivitet og livsstilen mere generelt ind på fedmeudviklingen. Den meget forenklede opfattelse af årsagen til fedmeepidemien - hvis det ikke er fedtet, så skyldes det nok de stivelsesrige fødevarer - bidrager ikke til en evidensbaseret forebyggelse. Både Willett og Ernæringsrådet [1] anbefaler fysisk aktivitet, mådehold (betydningen af portionsstørrelser) samt vægtkontrol etc., hvilket ikke indgår i FDB's pyramide. Disse faktorer mener CB tilsyneladende ikke spiller nogen rolle i fedmesammenhæng. Ernæringsrådets bredere tilgang til fedmeforebyggelse vil fremgå af de nye kostråd, der udgives af Ernæringsrådet senere på foråret. Hvis den modificerede kostpyramide med de nye råd vil blive fulgt af befolkningen, vil det være et godt grundlag til forebyggelse af fedme.

CB går ind for den såkaldte »stenalder«-kost, der bygger på den opfattelse, at det er kornprodukterne, der alene er skyld i vores civilisationssygdomme. Parentetisk skal det bemærkes, at mejeriprodukter ikke er stærkt stivelsesholdige produkter, som det påstås i CB's indlæg. Stor fysisk aktivitet karakteriserede livet i stenalderen - en facet som CB ignorerer og som beviseligt spiller en central rolle i fedmeforebyggelsen. Jeg har i et tidligere indlæg i Medicus (Lægekredsfor-eningens blad i Århus Amt) [3] tilbagevist denne »stenalder«- hypotese, og interesserede henvises til denne korrespondance.


Referencer

  1. Richelsen B, Andersen NL, Flint A et al. En faglig vurdering af den »omvendte« kostpyramide. Ernæringsrådet. Publikation nr. 35. 2005.
  2. Richelsen B, Astrup A, Hansen GL et al. Den danske fedmeepidemi. Ernæringsrådet. Publikation nr. 30. 2003.
  3. Richelsen B. Er kornprodukter skyld i de store folkesygdomme? (Svar til Christian Bobzin). Medicus 2003;8:33 (www.medicus.dk)