Skip to main content

Svar:

Mie Aarup Odense Jørgen Lous

2. nov. 2005
2 min.

Vi kan, som beskrevet i artiklen »Interventionsforsøg for at forebygge fedme hos overvejende normalvægtige børn« (1) undre os over, at der er så lidt viden om forebyggelse af overvægt/fedme hos børn.

Helene Nørrelund et al (2) har forsøgt i praksis at samle risikobørn, dvs. børn af overvægtige forældre til motion, kostsamtaler, fællesudflugter og vægtkontrol. Børnene blev fulgt i 18 måneder.

I forbindelse med et planlagt projekt for at lave intervention hos overvægtige/fede 3-årige børn, lavede vi for 11/2 år siden to fokusgruppeinterview med deltagelse af fire praktiserende læger, en klinisk diætist, en pædiater og en børne- og ungelæge i hver gruppe for at forsøge at finde interventionsmåder over for overvægtige børn og deres familier.

Forslag til intervention var overvejende lig de interventionsmåder Helene Nørrelund et al har brugt i deres projekt.

Vi er i gang med at indsamle data på børn bosiddende i Aalborg Kommune født i 1999 ved 3-års-undersøgelsen med højde og vægt samt spørgsmål ang. spisevaner, fysisk aktivitet, genetiske faktorer og socioøkonomisk status for at finde frem til flere risikofaktorer for udvikling af overvægt/fedme.

Planen var, at de overvægtige/fede børn dvs. BMI ≥18 skulle randomiseres i to grupper, hvor den ene gruppe skulle have intervention efter ovenstående model, mens den anden gruppe skulle være kontrolgruppe. Begge grupper skulle følges med højde og vægt for at se, om interventionen havde effekt.

På trods af at der er sendt personligt brev ud til hver enkel familie med et 3-årigt barn, er besvarelsesprocenten på de hidtil udsendte breve ca. 50. Databearbejdning foreligger endnu ikke. Vores fornemmelse er, at det er et meget følsomt emne at snakke overvægt/fedme. Mange forældre føler sig kritiseret, men det skal dog nævnes, at nogle få er glade for initiativet.

Vi tror derfor, at en indsats, som inddrager alle børn i et område, og som indarbejdes i børnenes dagligdag, vil være lettere at få tilslutning til. Derfor er det vigtigt at institutioner inddrages, og at vi som læger snakker kost og motion med vores patienter - børn som voksne.

Aalborg


Referencer

  1. Aarup M, Lous J. Interventionsforsøg for at forebygge fedme hos overvejende normalvægtige børn. Ugeskr Læger 2003;165: 26-8.
  2. Nørrelund H, Jensen LMR, Magnus C, Nørrelund N. Fedmeepidemi og almen praksis. Månedsskr Prakt Lægegern 2002, 9:1157-63.