Skip to main content

Svar:

Per Helboe Kontorchef, cand.pharm

2. nov. 2005
2 min.

Jens Overø stiller i sit indlæg to konkrete spørgsmål til Lægemiddelstyrelsen omkring den netop foretagne udvidelse af sortimentet af lægemidler, der sælges uden for apotek. Til disse og til indlægget i øvrigt har vi følgende kommentarer:

Svampemidlerne af den omtalte type blev frigivet til salg i håndkøb i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne. Af lægemiddelstatistikregisteret i Lægemiddelstyrelsen (1) fremgår det, at salget af imidazolderivater udviste en stigning fra 1994 til 1998 på ca. 50%, mens det i perioden 1998-2001 har været stagnerende til svagt faldende. Dette synes at understøtte Jens Overøs betragtninger om relationer mellem eksponering og salg. Da man introducerede ordningen med salg af visse håndkøbslægemidler uden for apotek i 2001, var der tilsvarende en udbredt bekymring for, om dette som følge af en øget eksponering kunne resultere i et øget salg. Det viste sig imidlertid, at der ikke skete nogen forøgelse af salget. Salgsstatistikker for det første år har vist, at der kun for antirygemidler er set et forøget salg. Derfor forventer Lægemiddelstyrelsen heller ikke noget øget salg af svampemidler, hvilket er baggrunden for, at midlerne nu tillades solgt uden for apotek. Salget vil blive overvåget, og skulle der mod forventning ske en mærkbar stigning, vil Lægemiddelstyrelsen overveje sagen på ny.

Det, der af Lægemiddelstyrelsen skønnes vigtigt i resistensproblematikken for svampemidler, er ikke om præparaterne må sælges uden for apotek, men snarere om de skal være receptbelagte eller håndkøb. Den konkrete viden om resistente svampe er utilstrækkelig, idet der først i de senere år er kommet tilfredsstillende metoder til bestemmelse heraf. Lægemiddelstyrelsen er i kontakt med Statens Serum Institut om spørgsmålet. Her er man ved at igangsætte konkrete undersøgelser i samarbejde med institutioner i Sverige. Når resultaterne af disse undersøgelser foreligger, vil Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut i fællesskab vurdere, om der er behov for at ændre udleveringsstatus for præparaterne.


Referencer

  1. Lægemiddelstatistik 1994-1998 Danmark og 1997-2001. København: Lægemiddelstyrelsen, 1999 og 2002.