Skip to main content

Svar:

Jørgen Helge Olsen Kræftens Bekæmpelse, Institut for Epidemiologisk Kræftforskning

2. nov. 2005
2 min.

Redaktionen har givet mig lejlighed til at kommentere ovenstående indlæg. Jeg er meget enig med Knud Wilson i synspunktet, at epidemiologi er et vigtigt fag inden for lægevidenskaben, ikke mindst ved vurdering af miljøproblemer. Danmark ligger i et forskningsmæssigt »smørhul« i kraft af vores gode registre på civil- og sundhedsområdet. Lignende forudsætninger for god epidemiologisk forskning i stor skala ser vi kun i de øvrige nordiske lande. Af samme grund er et større antal epidemiologiske forskningsmiljøer vokset frem i Danmark - ikke mindst på kræftområdet, og cancer-epidemiologien er med i den internationale forskning. Forklaringen på succesen er meget enkel: der er fri og lige adgang til forskningsmæssig udnyttelse af danske registre - forudsat, at Datatilsynet i hvert enkelt tilfælde kan give sin tilladelse.

Det koster at lave udregning og forskning, først og fremmest i form af lønmåneder. Som et væsentligt supplement til de offentlige forskningskroner uddeler Kræftens Bekæmpelse, via det foreningspolitisk uafhængige Læge- og Naturvidenskabelige Udvalg, hvert år 60 mio. kr. i fri konkurrence. Alle kan søge, og de bedste cancerrelevante projekter modtager støtte. Hverken den nuværende, eller de tidli-gere direktører, har - eller har haft - intentioner eller muligheder for at blande sig i udvælgelsen af de støtteværdige projekter.

Men vigtigst af det hele er altså, at Cancerregisteret står til rådighed til forskningsformål, også efter at registeret i 1997 blev overført fra Kræftens Bekæmpelse til Sundhedsstyrelsen.

København