Skip to main content

Svar:

Lars Peter Kammersgaard Tom Skyhøj Olsen

2. nov. 2005
2 min.

Vi takker for den interesse Truelsen et al har vist vor artikel i Ugeskrift for Læger. I USA hvor behandling med trombolyse er indarbejdet siden 1996, får kun 1-2% af den samlede apopleksipopulation behandling med trombolyse (1). Eftersom Numbers Needed to Treat (NNT) er 8 for at undgå enten død eller invaliditet, betyder det at 0,1-0,3% af den samlede apopleksipopulation vil få gavn af behandlingen. Overført til danske forhold, hvor der årligt er 13.000 nye apopleksier (2), betyder det, at et sted mellem 13 og 39 patienter vil få gavn af behandlingen. Det er de realiteter, vi nu engang må forholde os til.

I Danmark mangler vi endnu kapacitet til at behandle alle patienter med apopleksi på apopleksiafsnit - 1/3 kommer ikke på apopleksiafsnit (2). NNT (død/invaliditet) for behandling på apopleksiafsnit er 16. Da alle kan behandles på apopleksiafsnit i modsætning til at kun 1-2% kan behandles med trombolyse, betyder det, at ca. 240 mennesker kan undgå død eller invaliditet. Og så er dette tal endda lavt sat, fordi det er beregnet ud fra små og meget selekterede patientpopulationer. I The Copenhagen Stroke Study hvor patientpopulationen var uselekteret, var tallet således ca. 390. Det er da et godt stykke fra 13-39 (3).

Med vor artikel om den mulige effekt af trombolyse, hvis den indføres til behandling af patienter med apopleksi, har vi hverken villet advokere for eller imod. Vi har blot i vor diskussion tilladt os at appellere til sansen for proportioner.

Gentofte


Referencer

  1. Reed SD, Cramer SC, Blough DK et al. Treatment with tissue plasminogen activator and inpatient mortality rates for patients with ischemic stroke treated in community hospitals. Stroke 2001;32:1832-40.
  2. Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering. Evaluering af apopleksibehandling i Danmark 1990-2000. København: Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, 2002.
  3. Jorgensen HS, Nakayama H, Raaschou HO et al. The effect of a stroke unit: reductions in mortality, discharge rate to nursing home, length of hospital stay, and cost. A community-based study. Stroke 1995;26:1178-82.