Skip to main content

Svar:

Afdelingslæge Thorkild Jacobsen, E-mail: thorkild.jacobsen@rh.hosp.dk. Professor Gorm Greisen. Neonatalklinikken GN 5023, H:S Rigshospitalet

31. okt. 2005
2 min.

På H:S Rigshospitalet har vi relativt få forbud. Vor egen procedurevejledning er ændret, så den rutinemæssige intra partum-sugning ved grønt fostervand er afskaffet, mens der naturligvis fortsat suges (post partum), hvis det er nødvendigt for at skabe eller vedligeholde frie luftveje.

Hvad de mere ydmyge fødesteder angår, rammer Finn G. Becker-Christensen præcist i evidensbaseret medicins akilleshæl: resultater opnået i randomiserede studier på specialafdelinger kan ikke nødvendigvis generaliseres til enheder med mere almen funktion.

I det konkrete tilfælde har vi nu ikke større betænkelighed ved, at man også på fødesteder uden pædiatrisk opbakning vælger at afskaffe intra partum-sugning. I det citerede studie [1] var forekomsten af mekoniumaspirationssyndrom ikke alene lav, den var også ens i de to grupper, intra partum-sugning eller ej. Behovet for specialiseret behandling som intubation på fødestuen og respiratorbehandling var også ens, så det er usandsynligt at manglende intra partum-sugning forårsagede problemer, som blev »reddet« takket være veludført intensiv behandling. Derimod kan netop små fødesteder profitere af den forenkling i behandlingsalgoritmen, som opnås når rutinemæssig intra partum-sugning afskaffes. Genopliv-ningen kan i så fald forløbe uden hensyn til fostervandets farve.

Den citerede artikel undersøgte nytten af én bestemt intervention ved mekoniumtilblandet fostervand, og bringer intet nyt vedrørende fænomenets betydning som markør for intrauterin hypoxi. Genève skal således nok klare sig, selvom de ikke måtte få læst det pågældende nummer af Ugeskrift for Læger.


Referencer

  1. Vain NE, Edgardo GS, Luis MP et al. Oropharyngeal and nasopharyngeal suctioning of meconium-stained neonates before delivery of their shoulders: multicentre, randomised controlled trial. Lancet 2004;364:597-602.