Skip to main content

Svar

Connie Kruckow, Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet. E-mail: conniekruckow@dsr.dk

1. nov. 2005
2 min.

Sundhedsvæsenet er under hastig forandring i disse år: Centralisering af pleje- og behandlingstilbudene, faglig specialisering, accelererede patientforløb, flere personer med kroniske sygdomme og livsstilssygdomme samt øget behov for tværgående koordinering. Derfor er der behov for at tænke nyt.

Det er baggrunden for, at vi i Sundhedskartellet - der består af Dansk Sygeplejeråd og 11 andre sundhedsorganisationer - har foreslået, at der oprettes lokale sundhedscentre. Målet er at give borgerne en bred vifte af lokale, tværfaglige sundhedstilbud om forebyggelse, sundhedsfremme, diagnostik, behandling, pleje og rehabilitering.

I Sundhedskartellet mener vi, sundhedscentre skal fungere som et supplement til og samarbejdspart med bl.a. de praktiserende læger, skadestuer og sygehuse. Vi mener også, at en række af de sundhedstilbud, borgerne traditionelt har fået hos de praktiserende læger, fremover med fordel kan ydes i sundhedscentre. For med sundhedscentre forstærkes indsatsen i forhold til sundhedsfremme og forebyggelse, koordineringen på tværs af sundhedsvæsenet forstærkes, og de samlede kompetencer hos sundhedsmedarbejderne kan udnyttes bedre - og det giver mere sundhed for pengene.

Etableringen af sundhedscentre betyder ikke, at der ikke også fremover vil være brug for konsultationssygeplejersker. De spiller en vigtig rolle i sundhedsvæsenet (jf. f.eks. »Sygeplejersken« nr. 26/2003). Derfor er Sundhedskartellets udspil om sundhedscentre heller ikke i modstrid med den nye overenskomst mellem DSR og PLA.

Men kravene til sundhedsvæsenet ændrer sig. Hvem ville f.eks. for 10 år siden have gættet på, at det ville blive så svært for praktiserende læger at sælge deres praksis, som det i dag er nogle steder? Derfor må vi løbende ændre sundhedsvæsenet. Sundhedscentre er et skridt på vejen.