Skip to main content

Svar til Peter A. Krasilnikoff og Morten Holm:

Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg

1. nov. 2005
3 min.

Det fremgår, om end ikke direkte, af indlæggene, at Etisk Udvalg og specielt undertegnede ikke tilstrækkeligt tydeligt tager afstand fra omskæring af piger.

Jeg har i en tidligere leder klart tilkendegivet at jeg, på hele Etisk Udvalg's og i øvrigt Hovedbestyrelsens vegne, på det kraftigste tager afstand fra en sådan grufuld, lemlæstende og nedværdigende behandling, som om-skæring af piger er.

Alle er enige om, at der skal gøres, hvad der er muligt for at forebygge, at sådanne indgreb overhovedet kan finde sted.

Når jeg alligevel maner til besindighed omkring lægers deltagelse i opsporing og efterforskning i disse sager, er det ud fra nogle klare etiske, men også juridiske betragtninger.

Det er groft grænseoverskridende at tvinge tøjet af børn/unge piger mod deres og forældrenes vilje for at inspicere deres ydre kønsorganer.

Det er et indgreb, som i hvert fald isoleret set er klart ulovligt og etisk helt utilstedeligt.

At forhindre en anden søster i at blive omskåret ved at tvangsundersøge storesøsteren fører umuligt til noget godt og hindrer i øvrigt intet: måske er storesøsteren omskåret - måske for år tilbage - og man kan i så fald måske straffe forældrene, men der er jo ingen garanti for, at lillesøsteren alligevel ikke bliver omskåret.

Hvis storesøsteren - som i Ålborg - ikke er om-skåret, er man lige vidt, bortset fra at man står med et dybt krænket barn/ung i denne, ligesom i første situation.

I begge situationer er der skabt den største modvilje mod de danske myndigheder og sundhedsvæsenet og den dårligste baggrund for dialog og forebyggelse.

Hvis barnet tydeligt lider overlast og trives dårligt, skal man selvfølgelig gribe ind som i alle andre situationer, hvor børn mistrives, som det klart fremgår af lovgivningen.

I sidste ende kan tvangsfjernelse og beskikkelse af en midlertidig værge komme på tale.

Hvis der ikke er nogen grund til andet, skal de somaliske piger selvfølgelig behandles på samme vilkår og måde, som alle andre piger i det danske samfund. Så hvis de trives og har det godt, skal de selvfølgelig ikke udsættes for nogen form for særbehandling.

Som det er fremgået af debatten, er der ikke ført bevis for, at der overhovedet har fundet omskæring af piger sted, efter de er kommet til Danmark. Vi skal gøre alt for, at det heller ikke vil finde sted i fremtiden, men det gør man næppe ved at mistænkeliggøre alle somaliske familier med pigebørn.

Man gør det ved oplysning, dialog og tillidsskabende aktiviteter, ikke ved at stigmatisere hele gruppen.

Alle læger - specielt kommunelæger - skal have alle antennerne ude for at lave tillidsskabende aktiviteter og for at komme i dialog med disse familier og ikke ved at lege politi.

Hvis der skal laves efterforskning af forbrydelser og i denne forbindelse bruges tvang, må det være politiets opgave, ikke den enkelte læges.