Skip to main content

Svend Lings står til at miste autorisation

Den pensionerede overlæge Svend Lings risikerer at miste sin autorisation indrømmelse af aktiv dødshjælp.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

24. feb. 2017
2 min.

Styrelsen fra Patientsikkerhed har i et brev givet pensioneret overlæge Svend Lings en uge til at forklare sig, efter at han i et interview har sagt, at han i mindst 10 tilfælde har hjulpet 10 mennesker med at begå selvmord.

Dødshjælpen er ydet vel vidende, at det er ulovligt - men Svend Lings mener, at han har en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Han oplyste desuden, at han er del af et netværk med i alt ni læger, som muliggør aktiv dødshjælp.

Ifølge Radio 24Syv skriver styrelsen, at Svend Lings har gjort sig skyldig i grov tilsidesættelse af sine faglige forpligtelser og grov forsømmelse i forbindelse med udøvelse af sit faglige virke.

Styrelsen vurderer derfor, at en midlertidig autorisationsfratagelse med øjeblikkelig virkning er påkrævet af hensyn til patienternes sikkerhed. Blandt de mennesker, lægen har hjulpet med at begå selvmord, har der ifølge ham selv været såvel terminale som ikke-terminale patienter.

”De går efter min faglighed”

Formelt set kan Svend Lings’ autorisation først bortfalde den 2. marts, når han har haft lejlighed til at udtale sig om sagen, og indtil videre blot midlertidigt.

Brevet fra Styrelsen for Patientsikkerhed kommer ikke uventet, siger Svend Lings ifølge Kristeligt Dagblad.

”Jeg havde håbet, at de bare ville inddrage ordinationsret, men de går efter min faglighed og vil fratage mig det hele. Det er jeg på en måde ked af, men jeg var også forberedt på, at det kunne ske”, siger han.

”Man kan sige, at jeg ikke har så meget at bruge autorisation til, for jeg kan kun udskrive recepter til mig selv og mine nærmeste, så det er begrænset, hvor meget det skader mig i praksis, men jeg sidder med en følelse af, at det går ud over min faglighed”, siger han.

Overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, venter ifølge avisen, at autorisationsfratagelsen vil træde i kraft på torsdag, den 2. marts, med mindre sagen i løbet af den ugelange høringsfrist ændrer sig væsentligt.

”Og det er nok urealistisk”, siger hun.