Skip to main content

Svendborgsagen: Ministeren lyttede til lægerne

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby mødtes i dag med flere af lægerne, der har været aktive i #DetKuHaVæretMig-kampagnen. Mens ministeren lyttede til lægernes bekymringer, støttede hundredevis af fremmødte læger op udenfor.

Lotte Møller Smedegaard (tv) var én af de læger, der i dag mødtes med sundhedsminister Ellen Trane Nørby for blandt andet at tale om principperne for journalføring. Foto: Claus Boesen
Lotte Møller Smedegaard (tv) var én af de læger, der i dag mødtes med sundhedsminister Ellen Trane Nørby for blandt andet at tale om principperne for journalføring. Foto: Claus Boesen

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

1. dec. 2017
3 min.

Flere hundrede læger og andet sundhedspersonale råbte taktfast ”Det ku’ ha’ været mig”, imens tre læger afleverede knapt 14.000 underskrifter til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Med sig havde de også en række fokuspunkter, de gerne ville tale med hende om: Hvordan den kliniske hverdag rent faktisk ser ud og misharmonien med lovgivningen, hvordan fejl skal sanktioneres og journalføringspraksis.

Lotte Møller Smedegaard, der har været en af de førende initiativtagere til både den opbakkende Facebookgruppe, underskriftsindsamling og #DetKuHaVæretMig-kampagnen, sagde efter mødet:

”Vi fik lov til at fremlægge, hvordan den kliniske virkelighed er, og at vi har et stort behov for, at lovgivningen hænger sammen med den virkelighed. Det er ikke noget, vi løser på en halv time i dag, men hun har lovet os, at alt efter udfaldet af Højesteretssagen, så er det muligt, at man er nødt til at kigge på lovgivningen. Og jeg har en klar forventning om, at når det er det, hun siger, så er det det hun gør”.

Lotte Smedegaard Møller uddybede overfor Ugeskrift for Læger, at ministeren ikke var klar til at se på det lovgivningsmæssige omkring, hvordan lægers fejl skal sanktioneres, fordi hun afventer Højesteretsdommen i sagen, der skal for 21. marts 2018.

”Det kan vi ikke sige så meget til, men det er vigtigt, at de er opmærksomme på det. Det er vigtigt, at Styrelsen for Patientsikkerhed er opmærksomme på, hvad det er, vi karakteriserer som grov forsømmelse, hvilke sager der skal rejses i retssystemet, og hvilke skal klares i disciplinærnævnet og dem har ministeren jo direkte indflydelse på”, sagde Lotte Møller Smedegaard.

Et af de centrale elementer i Svendborgsagen har været journalføring og mundtlige ordinationer og derfor ønskede gruppen også at tale med ministeren om, hvordan lovgivningen er ude af trit med virkeligheden.

”Journalpraksis i dag og lovgivningen og bekendtgørelsen omkring det hænger ikke sammen med den kliniske virkelighed. Det kan jeg forstå, at Lægeforeningen også har talt med ministeren om, så jeg tænker, at det er noget, der bliver taget hånd om. Tingene går sikkert ikke så hurtigt, men vi må følge op i løbet af de næste måneder og år på, om der bliver gjort noget ved det. Jeg kan mærke i dag, at der er en stemning blandt os læger af, at vi stopper ikke nu. Det her skal vi have fulgt til dørs. Svendborgsagen er Svendborgsagen, men det her er principielt for vores arbejdsvilkår og principielt i forhold til patientsikkerheden”, sagde Lotte Møller Smedegaard.

Hør her fra to læger, der deltog i demonstrationen: