Skip to main content

Svensk sygehusvæsen får hård kritik af lægerne

Journalist Johan Erichs, johan.erichs@tele2.se

10. jun. 2011
3 min.

MALMØ. En gruppe læger fra Akademiska Sjukhuset i Uppsala og aktive i tænketanken Oxygen mener, at svensk sygehusvæsen er ved at blive »amerikaniseret« i negativ forstand. De amerikanske hospitaler anses for at være ineffektive og dyre, og det er en udvikling, som på sigt vil forringe kvaliteten og patientsikkerheden, mener lægerne:

»Markedsorienterede måleværktøjer bruges mere og mere til at styre hospitalerne efter kortsigtede budgetmål. Vi har ikke et reelt marked for patientydelser i Sverige, og derfor kan man ikke bare lege forretning, sådan som det foregår i dag«, siger dr.med. Martin Wohlin, som er læge på Akademiska Sjukhuset.

Martin Wohlin mener, at selvom der nogle steder i det svenske sundhedsvæsen, hvor markedskræfterne fungerer, og aktive patienter kan træffe velinformerede valg f.eks. inden for obstetrikken og visse former for kirurgi, så er hovedparten af patienterne udelukkede fra at vælge mellem behandlingsstederne.

»Patienter med mange sygdomme på en gang, ældre patienter og psykiatriske patienter har ingen valgmuligheder og må reelt tage til takke med det nærmeste hospital. Patientsikkerheden er på spil, når lægerne må sætte deres ambitioner ned af hensyn til budgetterne. De administrative opgaver tager til, og økonomien bliver udhulet«, siger Martin Wohlin.

Lægerne fra Uppsala mener, at de etiske aspekter ved lægegerningen udhules. Etikken har tilsagt lægerne at sætte patienten højest:

»Hospitalerne har altid været homogene virksomheder med fokus på etik og forskning. Nu er det, som om den enkelte patient betyder mindre, og kvantificering og målinger er vigtigere. Desværre er der mange læger, som ikke kan se risikoen ved så stor vægt på markedskræfter«.

Kvalitet som alternativ

Martin Wohlin tilføjer: »En måde at komme ud af dilemmaet kan være at måle på kvaliteten i stedet for tid og penge. Kvalitetsmålene skal tage afsæt i patienternes behov og sikkerhed. Så kan vi et mere retvisende billede af behandlingerne, og den tilgang burde også på sigt føre til både større effektivitet, og det ville være godt, hvis den svenske lægeforening kunne presse på for at drive udviklingen i den retning«.

I den svenske lægeforening er man opmærksomme på udviklingen. Analysechef Kåre H. Jansson siger:

»Lægerne er jo ligesom offentligheden delte i spørgsmålet, og mange læger værdsætter faktisk mulighederne for at konkurrere«. Derimod tror Kåre H. Jansson ikke på, at svenske hospitaler er ved at blive amerikaniserede. »Det er ikke en passende beskrivelse. Jeg synes ikke, at svenske sygehuse er ved at blive "bestil og udfør-virksomheder«; tværtimod. Den nye svenske lov om valgfrihed for patienter vil gøre det muligt for hospitalerne at konkurrere indbyrdes, og det er noget helt andet«.

Derimod er Kåre H. Jansson enig med folkene bag tænketanken Oxygen i deres meninger om måleværktøjer og professionel etik: »Det er nødvendigt med mere kvalitetsmål for at informere patienterne og borgerne. Vi synes, at den professionelle etik er uhyre vigtig som en modvægt mod forringelser på sygehusene«.