Skip to main content

Sygehus Thy-Mors nægter at være udkant

7. jun. 2013
5 min.

SMÅ SYGEHUSE Sygehus Thy-Mors er landets næstmindste akutsygehus. Kun Bornholm er mindre. Samtidig er det en kendt sag, at der gennem årene har været rekrutteringsproblemer på hospitalet i den nordvestligste del af landet. Mange sygehuslæger har måske haft opfattelsen, at det ligger »utroligt langt væk«. Hvordan tager de udfordringen op i Thisted? Hvordan går det med bemanding, hvordan ruster de sig til en fremtid som akutsygehus, og hvordan er stemningen i det hele taget?

»Stemningen er god, og bemandingsmæssigt er vi godt med. Det skyldes mange udenlandske læger og vikardækning, specielt på medicinsk. Som akutsygehus er vi blevet et vigtigt lokalt led i den nye struktur, og vort udgangspunkt er, at vi måske ikke er så store som hovedparten af de andre 18 akutsygehuse, men vi har de samme funktioner, og de akutte patienter kan og skal kunne føle sig lige så sikre og trygge hos os som på de øvrige akutsygehuse«, siger cheflæge Hans Ole Holdgaard.

Organisatorisk er der sket en del ændringer, og nu følger kulturforandring med øget fokus på uddannelse og forberedelse, så sygehuset løbende kan optimere sig som akutsygehus. Flere speciallæger er netop nu ved at blive uddannet til akutlæger, og der planlægges faste ugentlige træningsforløb for yngre læger i modtagelse af akutte patienter. I det hele taget satses der på videre- og efteruddannelse, og Sygehus Mors-Thy vil bygge videre på sit gode ry som uddannelsessted:

»Vi vil gerne kunne videreuddanne inden for flere specialer, og vi vil gerne være det mere foretrukne valg for KBU-læger. Vi er udmærket klar over, at det ikke er os, de først sætter kryds ved, når de skal ud fra universitetet, men det håber vi, ændrer sig, når der oprettes lægeskole i Aalborg. Der er jo ingen tvivl om, at det hjælper os i rekrutteringen, for det er selvfølgelig mere nærliggende at vælge os som arbejdsplads, hvis man har haft en god oplevelse under uddannelsen her på stedet«.

Uddannelsespriser

Yngre Danske Kirurger (YDK) gav i 2012 årets uddannelsespris til Kirurgisk Afdeling på Sygehus Thy-Mors. For fire år siden fik Medicinsk Afdeling en lignende pris, og derudover er det blevet til flere regionale priser fra Yngre Læger. Her mener cheflægen, at sygehusets størrelse er med til at give nærhed og mulighed for personlig coaching i uddannelsen. Det er hans ambition, at Sygehus Thy-Mors skal kunne tilbyde introduktionsstillinger i flere specialer fremover, og her skal også de udenlandske læger være med til at tage ansvar for den lægelige videreuddannelse.

»Flere af vore udenlandske læger har allerede meldt sig på banen, og de får kurser i vejledning og bliver klædt på til opgaven«, siger Hans Ole Holdgaard, der gerne vil trække flere højtspecialerede funktioner til både regionen og Thy-Mors, blandt andet gennem netværkssamarbejde med Aalborg Universitetshospital.

»Jeg tror på, at vi på den måde kan udvikle os som sygehus, og at vores nye status som akutsygehus vil give os et vigtigt løft. Stemningen er til det«, siger cheflægen.

Hver fjerde læge er fra udlandet

Karolina Turek er fra Polen og radiolog på Sygehus Thy-Mors. Flere af hendes kolleger på Billeddiagnostisk Afsnit er ligeledes fra Polen, hvor der også arbejder en radiolog fra Ungarn.

For omkring fem år siden hørte Karolina Turek og hendes mand, at man på Sygehus Thy-Mors havde brug for radiologer med erfaring i MR-skanning. De meldte sig begge, fik arbejdet og flyttede fra den polske by Wroclaw med 700.000 indbyggere til Thisted med 13.000 indbyggere. Det var ikke for pengenes skyld, for de tjente godt på et privathospital i Polen. Men de ville gerne have oplevelsen, og de ville gerne have børn i stabile rammer i Danmark. I dag har familien børn på to og fire år og ingen planer om at rejse hjem til Polen.

»Vi blev godt modtaget, og vi synes selv, vi fungerer godt i det faglige miljø her på sygehuset. Vi fik først danskundervisning i Polen, betalt af Sygehus Thy-Mors, og siden undervisning af sproglæreren her på stedet. Når vi specielt i forbindelse med ultralyd skal tale med patienter, har vi dog oftest en dansk sygeplejerske med«, fortæller Karolina Turek.

Det er nu ikke kun for patientens skyld, tilføjer hun. Når der for eksempel kommer en ældre morsingbo, der taler udpræget dialekt, har hun svært ved at forstå sproget, som også nogle danske læger kan have det.

»Men jeg har i de snart fem år aldrig været ude for, at en patient ikke brød sig om, at jeg er udlænding. De er kun glade for, at vi er her, for de ved jo udmærket, at det kan være svært at få speciallæger her til området«.

Karolina Turek har et godt forhold til sygehusets både danske og udenlandske læger, og hun befinder sig godt i det noget internationale lægemiljø.

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

 

»De ældre læger er danskere, og de yngre er udenlandske. Også mange vikarer og læger under uddannelse kommer fra lande som Iran, Irak, Italien, USA og Sverige«, smiler den polske radiolog.

Med i faglige netværk

På sygehuset er der fastansatte fra Polen, Ungarn, Rusland, Rumænien, Litauen, Bulgarien og Tyskland. I alt 25 af de omkring 100 læger er fra udlandet. Cheflæge Hans Ole Holdgaard har arbejdet som læge i Melbourne i Australien, så han har selv erfaringer med at skulle tilpasse sig en anden kultur.

»De udenlandske læger er fordelt på alle klinikker. I Billeddiagnostisk Afsnit er der en del udlændinge, og på vores øjenafdeling arbejder to ungarere og en dansker. Mange har været her længe, og fagligt er de højt kvalificeret. Kulturelt skal de selvfølgelig tilpasses den danske lægekultur, og vi gør en del ud af at integrere. Vi samarbejder med kommunen om at sikre arbejde til ægtefæller, og vores sproglærer går også ind i, hvordan de trives i de enkelte familier, og om vi kan gøre noget, hvis der er behov for det«.

Hans Ole Holdgaard opfordrer de udenlandske læger til ligesom deres danske kolleger at gå med i interne og eksterne faglige netværk for at udvikle sig yderligere og for at blive en del af den danske lægekultur. Hospitalet i Thisted har rekrutteret udenlandske læger siden 1998.




###l%0as64851-2###