Skip to main content

Sygehusenes skæbneår

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

26. jan. 2007
3 min.

I dag er der 12 sygehuse i Region Nordjylland. Heraf otte med akutmodtagelser. Fremover skal der være fem sygehuse. Tre af dem skal modtage akutte patienter.

Sådan ser den helt overordnede skitse til Nordjyllands fremtidige sygehusvæsen ud. De meget radikale ændringer betyder, at der skal nedlægges seks sygehuse. I første omgang i Brovst, Terndrup og Nykøbing Mors. Dernæst kommer Dronninglund, Brønderslev og enten Farsø eller Hobro. Et par af disse er i dag kun dagåbne.

Alt i alt bliver der færre medicinske senge - hen mod 100, lyder den langsigtede plan. Regionen vil effektivisere ved at omlægge sengepladser til ambulant behandling. Det præhospitale område skal oprustes. Den 20. februar skal regionspolitikerne diskutere planen.

»Om hele planen bliver vedtaget, kan jeg ikke sige. Men en stor del af den gør, det kan vi ikke undgå, når vi skal leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger og også tage hensyn til vores økonomi«, siger regionsformand Orla Hav (S).

Centralisering og specialisering

Overskrifterne på denne som de øvrige regioners sygehusplaner er kvalitet og effektivitet. Midlet er centralisering og specialisering. Ud over Region Nordjylland har Region Hovedstaden også netop fremlagt sine planer (se side 434). De andre tre regioner følger efter i løbet af året.

Kort før jul udsendte Sundhedsstyrelsen en rapport med anbefalinger om, hvordan akutbetjeningen bør indrettes. Den var meget i tråd med de rapporter, der i de sidste par år er kommet om akutområdet, blandt andet fra Lægeforeningen. Netop akutområdet har så stor indflydelse på, hvordan hele sygehusvæsenet skal indrettes, at regionerne har været indstillet på at afvente Sundhedsstyrelsens endelige rapport.

Blandt andet er anbefalingen om, hvor stort et befolkningsunderlag en akutmodtagelse bør have for at være i top mht. kvalitet og effektivitet, vigtig for den overordnede planlægning. Anbefalingen lyder på 200.000 til 400.000 borgere per akutmodtagelse.

En konference, som Sundhedsstyrelsen og Lægeforenin-gen afholdt i forrige uge, afslørede, at der vil blive forskel på, hvordan de enkelte regioner vil indrette sig. Er der store afstande og langt mellem husene, kan det være nødvendigt at gå på kompromis med anbefalingerne. Således i Nordjylland, hvor der som nævnt vil være tre store akutmodtagelser fremover. Den i Thisted får et befolkningsunderlag på kun cirka 85.000. Der vil ikke være de seks anbefalede specialer i døgnvagt.

»Det regner vi med, at vi kan snakke med Sundhedsstyrel-sen om«, sagde regionens direktør Per Okkels. Det tydede alt på. »Vi er godt klar over, at regioner må indrette sig efter de muligheder og de forhold, de har«, sagde Sundhedsstyrel-sens Lone de Neergaard, der som kontorchef i Planlægnings-enheden, samler tråde og skærer igennem i hele den store planlægningsproces, hvert enkelt speciale skal igennem i den kommende tid.

Regionernes tidsplaner

Region Hovedstaden

20. januar: Regionsrådet forelagde et forslag til hospitalsplan. Behandles i Regionsrådet den 6. februar. Bred høring i midten af april. Vedtagelse 15. maj.

Region Sjælland

Februar: En grovskitse fremlægges. Februar-marts: Politiske drøftelser samt høringsfase. April: Endelig politisk afklaring.

Region Syddanmark

Januar-februar: Regionsrådet diskuter Sundhedsstyrelsens akutoplæg. Marts: Borgerne inddrages. Dato for endelig vedtagelse ikke sat.

Region Midtjylland

Har adskilt akutplan og sygehusplan.

Et udkast til akutplan fremlægges 27. marts. Behandles politisk 20. juni og igen 26. september.

Sygehusplanen drøftes på regionsmøder i september og november. Men først i 2008 lægges en samlet sygehusplan frem.

Region Nordjylland

November-februar: Forslag til udformning af samlet strukturplan drøftes. 20. februar: Planen drøftes i regionsrådet. April-medio maj: Planen er i høring. Maj: Endelig vedtagelse i regionsrådet.

Læs mere på WWW

Region Nordjylland

Region Hovedstaden