Skip to main content

Sygeplejerskers tavshed ”et alvorligt problem”

Det kan i sidste ende komme til at gå ud over patienterne, at godt hver fjerde sygeplejerske holder en viden om kritisable forhold i sundhedsvæsenet for sig selv.

Foto: Sarah Benter
Foto: Sarah Benter

Klaus Larsen kll@dadl.dk

19. okt. 2016
2 min.

Mere end hver fjerde sygeplejerske tier om dårlige forhold på arbejdspladsen, viser en undersøgelse, Dansk Sygeplejeråd (DSR) har foretaget blandt sine medlemmer. Og det skal man tage alvorligt, siger næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont.

Tallene om de tavse sygeplejersker kommer fra en analyse foretaget af Dansk Sygeplejeråd og Megafon. Den viser, at en række alvorlige misforhold i sundhedsvæsenet ikke bliver påpeget.

Undersøgelsen fra DSR Analyse og Megafon viser, at 28 procent af de adspurgte sygeplejersker har valgt at tie om kritisable forhold i sundhedsvæsenet, selv om de mener, at offentligheden burde kende til dem.

”Man må gå ud fra, at vi er over bagatelgrænsen. Det er ikke bare, at der ikke var kage til eftermiddagskaffen. Man skal tage det alvorligt, for det siger noget om kulturen på afdelingerne”, siger næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont til Ritzau.

Han regner med, at man ville se et tilsvarende resultat, hvis man spurgte lægerne. Han peger på, at en fri og debatterende kultur er at foretrække frem for en kommandoagtig struktur.

”Det er bedst med en åben kultur, hvor man tager de problemer, der er, op. I sidste ende er det jo patienterne, det går ud over, men det går også ud over personalet. Konsekvensen kan være, at niveauet i behandlingen ikke stiger, men falder”, siger Michael Dupont.

Læs også: Køge Sygehus retter ind efter kritik

Undersøgelsen afslører, at der under sygeplejerskernes manglende brug af deres ytringsfrihed optræder alvorlige forhold om at patienter sederes på grund af travlhed, højt arbejdspres, skjult overbelægning, udskrivelser af borgere, der ikke er færdigbehandlede, fejl omkring administration og dispensering af medicin, manglende tid til at indberette utilsigtede hændelser og en lang række andre forhold.

I sidste uge rejste Styrelsen for Patientsikkerhed en tilsynssag mod Køge Sygehus, hvor personalet på intensivafdelingen havde sederet patienter i perioder med spidsbelastning og højt arbejdspres..

Sagen blev rejst på baggreund af en rappoprt fra Arbejdstilsynet, som citerede en sygeplejerske for, at det under spidsbelastninger forekom, at patienter blev sederet uden, at der var en lægelig grund til det.