Skip to main content

Sygt arbejdsmiljø

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

22. jun. 2012
3 min.

På Psykiatrisk Center Glostrup advarede overlægegruppen allerede i december 2009 centerledelsen om klinikchefens brug af antipsykotika i doser, der overskred det anbefalede maksimum. Siden har 12 overlæger indgivet deres opsigelse.

Tier på grund af frygt

Flere af de yngre læger på PC Glostrup har klaget over, at de føler sig presset af klinikchefen til at give antipsykotisk medicin i doser, som går langt ud over vejledningens anbefalinger, og foreningen af Yngre Læger har opfordret regionsdirektør i Region Hovedstaden, Helle Ulrichsen, til at gribe ind i forholdene på Psykiatrisk Center i Glostrup, som foreningen finder »stærkt bekymrende«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klinikchefen, som henviser til centerchefen, Henrik Lublin.

»Når jeg ser i bakspejlet kan jeg se, at oplæringen og introduktionen ikke har været god nok. Hvis nogen føler, som de siger, og det har jeg ingen grund til at tvivle om, så er der ting, som kan og skal gøres bedre«, siger Henrik Lublin.

»Jeg har fået en del henvendelser fra medlemmer, som er utrygge og ikke tør udtale sig af frygt for deres karriere«, siger formanden for Yngre Læger, Lisbeth Lintz.

Yngre læger i psykiatrien, som Ugeskriftet har talt med, har udtrykkeligt frabedt sig at blive citeret med henvisning til frygt for konsekvenserne.

Det var en indberetning fra to yngre læger, som fik Sundhedsstyrelsen til at indføre et øjeblikkeligt stop for brugen af Midazolam indtil videre.

I et notat skriver embedslægen, at den ene af de yngre læger i sidste uge ringede og fortalte, at han »som følge af sagens mediedækning nu modtager ubehagelige mail« fra klinikchefen samt en overlæge.

Ifølge Politiken har den kritiserede klinikchef anmeldt to af de læger, som indberettede ham, til Lægeetisk Nævn, fordi de angiveligt har forbrudt sig mod de kollegiale vedtægter ved at indberette sagen i stedet for at gå til klinikchefen selv. Den ene af de to læger fortæller, at de har overladt det til Yngre Læger at håndtere den sag.

»De risikere jo en sag ...«

Især har det bekymret de yngre læger, at ledelsen har afvist at udstikke skriftlige instrukser i forbindelse med den kraftige overdosering med antipsykotika samt kombinationen med Midazolam.

»Men der er heller ikke tvivl om, at de føler sig utrygge ved den kultur og det miljø, der hersker lige nu«, siger YL-formand Lisbeth Lintz.

»Der er enkelte, som er enige i behandlingen med høje doser, og mange, som er uenige. Men de siger samstemmende, at de flere gange har bedt om at få ordentlige instrukser for det, som er en anderledes behandling end den officielle. Og det er hele tiden blevet slået hen eller afvist af klinikchefen«, siger Lisbeth Lintz.

»Det finder de utrygt - og det er et ansvarsmæssigt problem. Selvfølgelig har den enkelte læge et ansvar, uanset hvad. Men de står i et ansættelsesmæssigt dilemma, når de føler sig pålagt at gøre noget, samtidig med at lægeloven siger, at de skal sige fra over for noget, de finder uforsvarligt«.

Overlægernes tillidsmand, Michael von Buchwald, er i samklang med Lisbeth Lintz og de yngre læger, som fik ordre til at give de høje doser:

»De risikerer jo at få en sag på halsen, der kan skade deres karriere«, siger Michael von Buchwald.

Vicedirektør i Region Hovedstadens psykiatri, Peter Treufeldt, ønsker ikke at kommentere »en konkret enkeltsag«.

»Men jeg vil gerne sige, at der på alle hospitaler foregår løbende faglige diskussioner. Og der er også faglige uenigheder. Dem skal man diskutere i de relevante faglige fora, f.eks. ved konferencerne. Der skal være en god og ordentlig diskussion, også af uenigheder. Det er sådan, det skal foregå i Region Hovedstadens psykiatri. Og fokus er, at patientsikkerheden til enhver tid skal være i orden«.