Skip to main content

»To tæer skal amputeres«

Mariusz B. Zakrzewski er 62 år og speciallæge i organkirurgi og karkirurgi fra Polen. Han blev ph.d. i 2000 og kom til Danmark i januar 2003 pga. karkirurgmangel. Han har siden, foruden en enkelt prøveansættelse i Viborg, arbejdet på Kolding Sygehus på Karkirurgisk Afdeling.

cover
Mariusz B. Zakrzewski, speciallæge i organkirurgi og karkirurgi (foto: Privat)

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

24. feb. 2023
4 min.

5.45 Radiovækkeuret ringer – DR P2 med meget behagelig, klassisk musik. Dog, jeg er efterhånden vågen en  god halv time før, det biologiske ur har dikteret min rytme i flere år. Jeg drikker kaffe og spiser en let morgenmad.

7.00 Af sted til sygehuset sammen med min ægtefælle Malgorzata. Hun og mine tre drenge, Krzysztof, Jakub og Filip, som i dag er voksne, kom til Danmark i juli 2003, et halvt år efter mig. Malgorzata arbejder som operationssygeplejerske på operationsgang 2 på Kolding Sygehus. I Polen arbejdede jeg som organkirurg, blev uddannet speciallæge i 1993 og så som karkirurg i 1995. Jeg har været involveret og interesseret i behandling af forskellige kirurgiske komplikationer, sårbehandling og diabetiske fodsår. I flere år har jeg også været involveret i varicebehandling i veneklinikken i Brørup, den eneste offentlige veneklinik i Region Syddanmark.

7.15 Fremme på sygehuset. Jeg tjekker, om den tidligere arbejdsplan er ændret. Ifølge planen skal jeg arbejde på hybridstuen i dag og kun lave den radiologiske del af planlagt hybridoperation. Vi laver karkirurgiske operationer kombineret med ballonudblokning/stentindsættelse i pulsårerne. Andre dage er jeg i ambulatoriet eller på røntgenafdelingen: endovaskulær behandling. Karkirurgisk Afdeling i Kolding er den næststørste afdeling i Danmark efter Rigshospitalet med landsfunktion for venetrombolysebehandling for hele Jylland og Fyn. Ud over det er vi ledende karkirurgisk afdeling angående perifer in situ-bypasskirurgi.

7.45 Karkirurgisk røntgenkonference. Vi har 20 forskellige CT-, MR- og røntgenundersøgelser af pulsårer, som skal ses med bl.a. behandlingstilbud/-plan for hver patient. Til sidst vagtrapport. Normalt afsluttes røntgenkonferencen kl. 8.45, men i dag er vi først færdige kl. 9.10.  Den kirurgiske bemanding er ikke tilstrækkelig på en hybridstue i dag. Vi har kirurgmangel, og patienterne er komplekse. I dag er der en vanskelig revaskularisering af et ben hos en patient med kritisk dårlig blodforsyning til foden, med gangræn i første  og anden tå, som desværre skal amputeres. Det kræver kompleks kirurgi inkl. omfattende fjernelse af åreforkalkning: TEA/profundoplastik, i lyskepulsårerne, bypass til en pulsåre på underbenet og ballonudblokning/stents i bækkenpulsårerne. Så bliver jeg involveret i hele hybridoperationen fra starten sammen med de to yngre kirurger. Patienten får epispinal bedøvelse og profylaktiske antibiotika.

9.57 Knivstart. Man starter simultan operation i lyske med frilægning af lyskepulsårerne og på underbenet – en vene og en pulsåre. Patienten har svært forkalket og lukket arteria femoralis og arteria profunda femoris i lysken. Venen er fin både på låret og på underbenet. Arteria poplitea frilægges og er forkalket og egner sig ikke til at bruge for nederste bypassanastomose, så er vi nødt til at frilægge arteria tibialis posterior, som er næstbedste kar ud fra MR-angiografi. Efter omfattende oprensning i lyskepulsårerne, patchplastik og øverste bypassanastomose fortsættes der med endovaskulær procedure. Radiograf forbereder et røntgenbord med forskelligt, nødvendigt udstyr.

(foto: Privat)

12.30 Operationssygeplejersken og mine karkirurgiske kolleger holder en pause, jeg tager blyforklæde på og igen steril kittel og handsker på. Jeg går i gang med ballonudvidelser i begge forsnævrede bækkenpulsårer og indsætter såkaldte »kissing stents«.

13. 45 Færdig med endovaskulær del. Veneklapper ødelægges med klapskærer. Mine karkirurgiske kolleger fortsætter med nederste venegraftanastomose ved ganske spinkel arteria tibialis posterior. Det kræver tålmodighed og præcision : vi bruger lupbriller. Imens man laver sidegrenelukning. Til sidst endelig test for bypassen ved recirkulation til benet. Flowmåler viser spontant flow på 160 ml/min, som er meget tilfredsstilende. Alle synlige blødningssteder kontrolleres, og sårene syes sammen.

16.20 Færdig med operationen på benet, dog er der to gangrænøse tæer præget med infektion. De to tæer skal amputeres, og det udføres til sidst. Fin blødning fra amputationskanter tyder på tilstrækkelig blodforsyning og gode chancer for sårheling: amputationssår må ikke syes sammen pga. tåinfektion.

16.58  Operationen er slut. Operationsbeskrivelse i EPJ og i RIS. Madpakken er ikke rørt, jeg tager den med hjem. Jeg klæder mig om og er hjemme kl. knap 18. Jeg er udmattet, men tilfreds med et godt operationsresultat.

(Foto: Privat)

19 Spiser aftensmad med min ægtefælle.

20 Jeg er træt først fysisk, men også psykisk, og operationerne koster. Jeg slapper af om aftenen og mærker adrenalinen forlade kroppen. Om aftenen læser jeg ofte forskellige bøger, sidst »Øst for paradis« af Ulla Terkelsen, meget sjældent faglige artikler. Jeg forsøger at få ro på sjælen. Om sommeren, når jeg kommer hjem, går jeg ud og arbejder i haven eller går en lang tur sammen med Malgorzata. Det afstresser mig i stor grad. Jeg tænker på noget andet end arbejde, når jeg bliver fysisk træt. Det er ikke altid nemt for mig at efterlade patientens problematik på sygehuset.

22 Går i seng.