Skip to main content

Tak for et frugtbart Lægemøde

Mads Koch Hansen

19. apr. 2013
3 min.

Formand for Lægeforeningen

Træt, men glad satte jeg sent lørdag eftermiddag kursen sydover efter to dages intensivt lægemøde i Aalborg. Glad for, at vi – repræsentantskab og bestyrelse – fik taget vigtige diskussioner og lagt spor ud for det næste års arbejde. Vi fik sat flere centrale temaer til debat.

Den dramatisk voksede ulighed i sundhed er ikke et emne, som man lige løser med et snuptag. Der er mange årsager til, at en alt for stor gruppe danskere ikke får del i de sundhedsgevinster, som flertallet kan gælde sig over. Der skal en lang række initiativer til, og vi opfordrede også sundhedsministeren til at engagere sine ministerkolleger i sagen.

På Lægemødet fokuserede vi på, hvordan vi som læger konkret kan bidrage til at mindske uligheden. Det er vigtigt at holde fast i, at alle patienter ikke har brug for det samme fra os som læger. For at få et tilfredsstillende resultat har nogle behov for at blive fulgt tættere end andre.

Det akutte område var et andet hovedemne. De fælles akutmodtagelser er indgangen til sygehusvæsenet for mennesker, hvis overlevelse ofte afhænger af, at vi som læger træffer den rigtige afgørelse og helst i første hug. Velfungerede akutmodtagelser er en forudsætning for at kunne give patienter behandling af allerhøjeste kvalitet under omstændigheder, hvor de oftest ikke har kræfter til at selv at gøre opmærksom på deres tilstand.

Det er vigtigt, at rammerne fungerer. Vi skal kunne regne med, at organiseringen er med os, ikke mod os, og derfor blev der fra Lægemødet sendt en kraftig opfordring til regioner og sygehusledelser om at finde holdbare løsninger og de nødvendige resurser.

Vi sendte også en klar melding fra Lægeforeningen til Region Hovedstaden om at genoverveje beslutningen om selv at drive lægevagt og

at indføre en sygeplejebetjent visitation af alle akutte henvendelser. Lægeforeningen støtter princippet om, at speciallæger skal i front, og at de akutte henvendelser skal visiteres af læger. Opsigelsen af aftalen peger derfor i den helt forkerte retning.

En vigtig – men også svær – opgave bliver at få afskaffet Patientombuddets gabestok over sundhedsprofessionelle, der har fået kritik. Der er brug for en model, som sikrer patienterne information, som de reelt kan bruge til noget, og som er fair over for læger, sygeplejersker og andre. Der var stærk opbakning til at gå videre med at ændre de regler, og her kan vi glæde os over, at både Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter ønsker systemet ændret.

Sundheds-it fyldte meget i debatten på Lægemødet. Vi vil i Lægeforeningen intensivere arbejdet for at sikre systemer, som er hurtige og taler sammen på tværs af geografi og sektorer. I vores eget hus, Domus Medica, vil vi også sikre nye og mere brugervenlige løsninger for medlemmer og andre brugere.

Personligt kan jeg glæde mig over at være blevet genvalgt som formand. Selv om der er tradition for, at formænd sidder to perioder på posten, er jeg ydmyg over for den tillid, som repræsentantskabet har vist mig.

Jeg tager hul på en ny periode med masser af tilbagemeldinger og ideer fra Lægemødet, som skal bruges i bestyrelsens arbejde, og jeg vil gøre mit bedste for at styrke Lægeforeningen som standsforening og sikre læger en stærk stemme i det politiske liv og den offentlige debat.