Tankevækkende slægtsroman
»Vandets pagt« er en intens og underholdende fortælling om tilgivelse og sorg, forældre og børn og lægefaget.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcontent.ugeskriftet.dk%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2FVandets-pagt-.jpeg&w=3840&q=75)
Fakta
»Vandets pagt« en tankevækkende og underholdende slægtsroman af de store. En bedstemor ser tilbage og fortæller børnebørnene familiens historie trods det, at hun helst vil undlade – »lad fortiden være fortid« – men barnet insisterer, og ud fra det fletter Abraham Verghese sin historie sammen og deler med os andre.
Abraham Verghese er amerikansk læge, født af indiske forældre i Etiopien, men har også boet i Indien og det er det sydlige Indien, der er bagtæppe for det store persongalleri i bogen. Han beskriver Indiens varme, dets mudrede vand, kokosnødder og krydrede retter, så man på selv en kold, grå vinterdag lader sig føre med til sydligere himmelstrøg. Vandet i floderne og grøfterne binder historien sammen, som det også binder de mennesker, der bor i området, sammen. Og samtidig udgør vandet en trussel i form af druknedøden, som er et gennemgående tema.
Et andet tema er lægefaget. Forfatterens lægelige baggrund fornægter sig ikke, når vi læser om acusticusneurinomer, spedalskhed, arvelige lidelser og om håndkirurgi og forbrændinger. Han beskriver også, hvad det er, der trækker, når flere af hovedpersonerne vælger lægegerningen, og samtidig også, hvilke udfordringer de kommer til at stå i, i fag.
»Vandet i floderne og grøfterne binder historien sammen, som det også binder de mennesker, der bor i området, sammen. Og samtidig udgør vandet en trussel i form af druknedøden, som er et gennemgående tema«Berit Enggaard Kaae, praktiserende læge og redaktør på Ugeskrift for Læger
Det er et rørende og tilgivende menneskesyn, som Abraham Verghese er eksponent for. Der er moralske dilemmaer og lidelse og ikke mindst sorg og afsavn i bogen, men under det hele ligger en tråd af empatisk medmenneskelighed.
Det er en varm følelse, jeg sidder tilbage med efter at have læst den sidste side i murstensværket »Vandets pagt«. For Abraham Verghese skriver med en glæde ved og omsorg for mennesket i al dets skrøbelighed. Måske har du læst hans bog »Knivens æg« og var glad for den. »Vandets pagt« er af samme kaliber og kan varmt anbefales til alle, der kan lide en underholdende bog, der ikke er tung at læse, men samtidig er meningsfyldt og tankevækkende.