Skip to main content

Thalidomid-ofre kræver erstatning fra staten

Danske ofre for thalidomidskandalen i 50erne og 60erne vil nu have erstatning fra staten. Sundhedsministeren afviser.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
15. jan. 2016
2 min.

Det skete i 50erne og 60erne, men nu anlægger seks ofre for thalidomidskandalen dengang en erstatningssag over for den danske stat, skriver Altinget.

Påstanden er, at danske myndigheder dengang sjuskede med godkendelse af lægemidlet, og at de var for langsomme til at trække det tilbage, da bivirkningerne viste sig.

De seks har i over 50 år levet med alvorlige misdannelser, fordi deres gravide mødre tog medicin med thalidomid. Stoffet blev brugt til behandling af bl.a. graviditetskvalme.

I forvejen har producenten tildelt ofrene erstatning, men staten bør også, mener thalidomidofrene.

”I flere lande, vi normalt sammenligner os med, har myndighederne allerede erkendt deres rolle i sagen og tildelt erstatninger til ofrene i tillæg til den erstatning, som producenten har udbetalt,” siger Bernhard W. Sørensen.

”Det er på tide, at den danske stat påtager sig sin del af ansvaret og giver en økonomisk kompensation, sådan som man ser i en lang række andre lande”, siger formanden for den danske afdeling for foreningen af thalidomidofre, Bernhard W. Sørensen, til Altinget.

Ifølge Bernhard W. Sørensen har myndighederne i Tyskland, Sverige, England, Canada og mindst fire andre lande givet erstatninger ud over det, som medicinalvirksomheden Chemie Grünenthal eller de distribuerende selskaber har udbetalt til ofrene igennem årene.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger på statens vegne imidlertid nej.

”Det vil være yderst vanskeligt på nuværende tidspunkt at tage stilling til, hvorvidt den daværende Sundhedsstyrelse begik fejl ved markedsføringen af thalidomid i Danmark. Generelt var myndighedskravene til godkendelse og overvågning af lægemidler omkring 1960 langt fra så restriktive som i dag,” skriver ministeren i sit svar ifølge Altinget.