Skip to main content

Thisted Sygehus lægges ind under Aalborg Universitetshospital

Årelange og fejlslagne bestræbelser på at rekruttere læger til sygehuset i Thisted fører nu til, at det fusioneres med Aalborg Universitetshospital. Hér er Overlægerådet bekymret. Det samme er Lægeforeningen Nordjylland.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

21. mar. 2018
5 min.

Manglen på speciallæger på Sygehuset i Thisted er nu så alvorlig, at hvis sygehuset skal overleve – og det siger både regionens direktion og politikerne, at det skal – ja, så er der kun tilbage at gøre sygehuset til en del af Aalborg Universitetshospital.

Den endelige beslutning herom blev truffet på tirsdagens regionsrådsmøde.

”Det hele står og falder med, at vi heller ikke det seneste år er lykkedes med at få fastansat det fornødne antal speciallæger”, siger Anne Bukh, koncerndirektør med ansvar for sundhedsområdet i region Nordjylland.

Det har ellers ikke skortet på tiltag, der skulle sikre thyboerne eget akutsygehus.

I 2015 blev det daværende Sygehus Thy-Mors lagt sammen med Sygehus Vendsyssel, og regionshospital Nordjylland var født. Men mangel på speciallæger førte alligevel til, at den akutte organkirurgi blev nedlagt året efter.

En task force blev nedsat, og i april sidste år vedtog regionsrådet så en diger, bredspektret og ambitiøs plan, Fremtidens Thisted, der med bl.a. delestillinger, kombistillinger med bonusser på op til 200.000 skulle rekruttere læger til sygehuset i Thisted og områdets 88.000 borgere.

Men bestræbelserne på at rekruttere til stabil drift er slået fejl. Navnlig det medicinske område og Akutmodtagelsen mangler læger, og det halter også med at rekruttere vikarer, som udgør en stor udgift for regionen.

Desuden udeblev effekten af ansættelsesstoppet for speciallæger på universitetshospitalerne I København, Odense og Aarhus.

”Hvis det var blevet fulgt, ville det måske have udvirket, at speciallæger havde fundet frem til Thisted”, siger Anne Bukh.

Ny rekrutteringsstrategi

Fusionen indebærer, at de klinikker, sygehuset I Thisted er opdelt i, ”fusioneres ind i” Universitetshospitalets klinikker.

Nedlæggelsen af den akutte organkirurgi har fået mange thyboere til at frygte, at sygehuset stod på gravens rand, og håbet om at blive et fuldt fungerede akutsyghus får med regionsrådets vedtagelse af den nye plan lange udsigter.

”Rekrutteringen til Aalborg Universitetshospital bliver på ingen måde bedre af, at man også skal dække en nødlidende matrikel i Thisted”. Lægeforeningen Nordjylland i sit høringssvar

Rekrutteringen af læger inden for det organkirugiske speciale er blevet ”forværret”, og i den plan, der nu er vedtaget, anbefales det, at der ”ikke arbejdes aktivt for at genetablere den akutte organkirurgi i Thisted i nærværende planperiode”. Men på Enhedslistens foranledning, blev der tilføjet en passus om, at den langsigtede beslutning er, at organkirurgien kommer tilbage.

Men det fremgår også, at man ikke helt har kastet håndklædet i ringen. Således skal rekrutteringen fortsætte, men med en ny strategi.

Der skal etableres en transportordning mellem hospitalet i Aalborg og hospitalet i Thisted, hvor læger med internetopkobling får mulighed for at anvende transporttiden som arbejdstid.

”I øjeblikket er meldingerne fra Aalborg Universitetshospital, at det faktisk ikke er muligt at tilbyde alle færdiguddannede speciallæger fastansættelse i Aalborg.

For dem vil det formentlig være interessant med en delestilling, hvor de halvdelen af arbejdstiden er i Thisted, den anden halvdel i Aalborg. Eller en kombistilling, hvor de dels forsker, dels arbejder i Thisted”, siger Anne Bukh.

Derudover udvides de tre intensivesenge på matriklen i Thisted til et større intensiv- og observationsafsnit, hvor også hospitalets kritisk syge patienter, der i dag behandles i det medicinske sengeafsnit, kan behandles. Rationalet er, at en sådan manøvre kan medvirke til at opretholde de faglige kompetencer inden for anæstesi og intensiv.

Men hvor mange intensivsenge der bliver fremover, ville flere i regionsrådet gerne vide på tirsdagens møde?

Der blev ikke sat tal på.

Bekymrede læger

Meningerne er delte. Nogen mener, det ikke kan være anderledes, og at det er et skridt i den rigtige retning, fordi det vil blive lettere at besætte ledige stillinger i Thisted. Og at sammenlægningen åbner mulighed for, at Thisted igen kan blive et fuldt fungerende akutsygehus.

Mens andre, som f.eks. Lægeforeningen Nordjylland, mener, at notatet rejser flere spørgsmål, end det besvarer.

Fx er det ifølge foreningen uklart, om der bliver tale om frivillige aftaler med enkelte speciallæger, eller om tvungen udearbejde for eksisterende speciallæger?

Derudover gør foreningen opmærksom på, at ”rekrutteringen til Aalborg Universitetshospital på ingen måde bliver bedre af, at man også skal dække en nødlidende matrikel i Thisted”:

”Såfremt man ender med en løsning med tvungen udetjeneste i Thisted, ville det tilmed have den stikmodsatte effekt, idet rekrutteringen vil lide mærkbart under en sådan løsning”, fremgår det af Lægeforeningen Nordjyllands høringssvar.

Ifølge formanden for Overlægerådet på Aalborg Universitetshospital, Helle Laugesen, overvurderer regionen fusionens betydning for rekruttering af læger til sygehuset i Thisted.

”Vi er bekymrede, for vi mangler også læger. F.eks inden for mit eget speciale, anæstesi og intensiv - derfor er der også et paradoks i, at regionen har opsagt samtlige merarbejdsaftaler. Dernæst skal man fra regionens side være villige til at tilbyde de læger, der skal fungere i Thisted, ordentlige arbejdsvilkår. Ikke bare i form af økonomi, men også i form af videre- og efteruddannelse”.

Kristine Nielsen, ledende overlæge på gynækologisk obstetrisk afdeling på regionshospital Nordjylland i Thisted, ser derimod fusionen som et positivt skridt.

Indenfor gynækologien og obstetrikken er der aktuelt ingen vakancer og ifølge rapporten er der også hér et velfungerende fagligt miljø.

”Det er meget positivt, at Thisted nu får den stærkeste hånd i ryggen. Vi kan fortsætte med delestillingerne mellem Thisted og Aalborg, hvor lægerne oplever det gavnlige i dels at komme ind til det store patientvolumen i Aalborg, dels komme ud til den brede medicinske population i Thisted, hvor der kun er to fødsler i døgnet”, siger Kristine Nielsen.

Et enstemmigt regionsråd vedtog planen, der generelt fik mange positive ord med på vejen.

Dog gjorde det konservative regionsrådsmedlem Vibeke Gamst opmærksom på, at man hverken kan ”organisere sig ud af problemerne” eller ”trylle afstanden til Thisted væk”.

Der nu to sygehuse tilbage i region Nordjylland. Udover Universitetshospitalet, er det regionshospital Nordjylland, idet Sygehus Himmerland tilbage i 2014 ligeledes blev indlemmet i Aalborg Universitetshospital.