Skip to main content

Thymus spiller en rolle ved hiv-infektion

25. apr. 2013
2 min.

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

Vis mig din forskning

Hvad handler din forskning om?

»Min forskning handler om immunsystemet og thymus’ – brislens – rolle ved hiv-infektion hos voksne mennesker. Thymus ligger foran hjertet, hvor det producerer T-celler, kroppen bruger til at bekæmpe infektioner med. Det underlige ved thymus er, at inde i mors mave, og mens man er barn, er organet relativt stort. Siden bliver det mindre år for år. Tidligere mente man, at alle T-cellerne blev lavet i fostertilstanden eller i barneårene. Det viser sig, at organet stadig producerer celler i voksenalderen«.

Hvorfor er det interessant?

»Hiv ødelægger T-cellerne og thymus, og det gradvise tab af T-celler gør den smittede mere og mere syg – for til sidst at dø af banale infektioner. Det, at thymus stadig er aktiv i voksenalderen, har åbnet mulighed for udvikling af måder til at stimulere organet på og få det til at producere flere celler. Nuværende hiv-behandling består af medicin, der mindsker virusmængden i blodet. Denne behandling går udelukkende efter at ramme virus. Her har min forskning et andet sigte: at få immunforsvaret til at arbejde bedre ved at stimulere thymus og dermed booste immunforsvaret«.

Hvad er du kommet frem til?

»Jeg har lavet flere studier. Et viser, at hiv-patienter har en fordel i en større thymus, fordi immunforsvaret får lettere ved at regenerere under behandling. Et andet studie viser, at vi med væksthormon kan stimulere thymus til at producere flere T-celler og blive større og tættere i vævet. Samtidig har jeg undersøgt immunregulation ved hiv-infektion, bl.a. hos gravide hiv-positive. Normalt bekæmper immunforsvaret fremmedlegemer i kroppen, men når en kvinde har et foster i maven, har hun noget, der er halvt hende, halvt fremmed inden i sig. Det er nok sådan, at immunforsvaret tilpasser sig under graviditeten, så det ikke angriber fostret. I situationer, hvor immunforsvaret ikke gør det, kan graviditeten ende i abort. Jeg har vist, at immunregulationen ændrer sig under graviditet – ændringer, der er forskellige fra raske til hiv-positive. Det kan muligvis forklare, at hiv-smittede har en let øget risiko for abort.«

Hvad kan forskningsresultaterne bruges til?

»Nu, hvor det er accepteret, at thymus er aktiv hos voksne, kan der komme mere forskning i, hvordan man øger produktionen af T-celler. Derudover har forsøget bidraget til forståelsen af, hvordan hiv påvirker immunsystemet.

Forskningen i immunregulation er først for alvor kommet i gang de sidste ti år. Potentialet er stort. Hvis der kan justeres på bestemte mekanismer, kan det få afgørende betydning for ikke bare kroniske infektioner som hiv, men også flere autoimmune sygdomme«.