Skip to main content

Ti nordjyske speciallæger skal opkvalificeres

En årlig kortlægning af nordjyske speciallæger har vurderet, at ti ud af 800 speciallæger skal opkvalificeres. Seks ud af de ti læger er fra hospitalet i Thisted og svarer til knap ti procent af hospitalets læger.

Alexander Tange, ata@dadl.dk

7. jun. 2016
3 min.

Ti speciallæger skal have såkaldt faglig kompetenceudvikling i Region Nord. De kommer fra forskellige specialer, og der er flere forskellige grunde til, at de skal opkvalificeres.

Lægerne er ikke udpeget på grund af kliniske fejl, men på baggrund af en årlig kortlægning af speciallæger, som Region Nordjylland besluttede at lave efter en sag fra Thisted, hvor tre læger fra Sygehus Thy-Mors blev suspenderet, efter en østeuropæisk læge, som ikke var godkendt i Danmark, nåede at skade flere patienter på hospitalet. Seks ud af ti, af de læger der skal opkvalificeres, kommer fra Regionshospital Nordjylland i Thisted, viser et notat fra regionens forretningsudvalgsmøde i går mandag.

”Et eksempel på opkvalificeringen er, at vi har to afdelingslæger, som har manglet kompetencer til at have bagvagter på visse områder. De skal så en tur til Aalborg Universitetshospital for at få den erfaring nu,” siger lægelig direktør på Regionshospital Nordjylland, Claus Brøckner Nielsen.

”Mange af lægerne kommer ikke fra Danmark, og har derfor stor erfaring indenfor deres specialeområde, men kan mangle erfaring på f.eks. det akutte område. Vi har haft et behov for, at de læger skal have bagvagter, og det skal de have kompetencer til nu,” tilføjer Claus Brøckner Nielsen, og understreger, at det ikke er fordi, de er dårlige læger.

”Det er de ledende overlæger, der har skulle vælge lægerne ud, fordi de kender deres læger, og har vidst hvem, der trængte til at få en faglig genopfriskning eller udvikling,” Claus Brøckner Nielsen, lægelig direktør på Regionshospital Nordjylland

Andre eksempler er en gynækolog, der skulle lære en ny operationsteknik og en kirurg der har haft brug for operationserfaring fra et universitetshospital. Speciallægerne er udpeget af de ledende overlæger på de nordjyske hospitaler, og seks ud af de ti læger, der skal opkvalificeres, arbejder på Regionshospital Nordjylland.

En tidligere klinikchef, som skal tilbage og være kliniker, ønskede selv at få faglig og praktisk kompetenceudvikling, og alle aftaler om kompetenceudvikling er foregået i god ro og orden, hvilket er naturligt, siger Claus Brøckner Nielsen. Det har ikke været muligt at interviewe nogle af de berørte læger.

”Det er de ledende overlæger, der har skulle vælge lægerne ud, fordi de kender deres læger, og har vidst hvem, der trængte til at få en faglig genopfriskning eller udvikling,” siger Claus Brøckner Nielsen.

”Det faktum, at der efter en ny screening igen er identificeret læger, der har behov for særlige initiativer til understøttelse af den enkelte læges kliniske, lægefaglige funktion, kan indikere at problematikken omkring lægers manglende kompetencer også fremover vil være en aktuel udfordring som skal håndteres,” står der i notatet fra mandagens forretningsudvalgsmøde.

”Vi har haft udfordringer, som vi nu har sat ind over for. Der er ingen tvivl om, at den skærpede indsats - både vores lederes men også det politiske fokus - er til gavn for patientsikkerheden i hele regionen. Det er vigtigt for os, at patienterne føler sig i gode og trygge hænder, og at patientsikkerheden er i top,” siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Den nye tilsynslov, der træder i kraft 1. juli, vil ikke påvirke de udpegede læger mere end andre læger ifølge Claus Brøckner Nielsen.