Skip to main content

Til kamp for almenpsykiatrien

Dansk Psykiatrisk Selskab har fået ny formand, Torsten Bjørn Jacobsen. Han karakteriseres som faglig, humoristisk og som godt skåret for tungebåndet. En god bestykning til det, han har valgt som sin kamp: En bedre almenpsykiatri

Anne Steenberger, as@dadl.dk

25. mar. 2015
4 min.

Det kan godt være, at regeringen i de seneste år har postet mange penge i psykiatrien. Men kan man dermed sige, at psykiatrien nu er ligestillet med somatikken, sådan som flere folketingspolitikere har gjort det?

”Nej da”, siger den nye formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen.

”Det kan man overhovedet ikke. Jo, det skulle da lige være med den almenmedicinske patient. Der er områder i somatikken, der er lige så nødlidende som psykiatrien. Men ellers vil jeg sige, at de ekstra penge, vi har fået, dækker et efterslæb, der er opstået efter mange års nulvækst i psykiatrien. Vi har ikke gjort noget for fremtiden endnu”.

Som formand vil Torsten Bjørn Jacobsen have fokus på almenpsykiatrien.

”Det er en trist politisk dagsorden, at vi altid skal kaste os over et eller andet afgrænset området for at fremvise resultater. Jeg mener, at det halter allermest med almenpsykiatrien. I virkeligheden er det ligesom med de praktiserende læger, der er en forudsætning for, at vi har et sundhedsvæsen, der fungerer. I psykiatrien er den store fordelingscentral de distriktspsykiatriske centre, hospitalsafdelingerne og de privatpraktiserende speciallæger. De behandler hovedparten af alle de psykiske lidelser og fungerer som gatekeeperfunktioner til det specialiserede område. Og de skal oprustes”.

Faglig bredde

Den nye formand har en stor faglig bredde til at gå ind i den breche, siger en tidligere formand og nuværende kollega, Anders Fink-Jensen:

”Han har en meget bred baggrund. Han har indgående viden om problemstillinger, der knytter sig til anvendelse af tvang i psykiatrien, han har været overlæge på et lukket psykiatrisk afsnit, han har en ph.d.-grad og har på det seneste forsket i ADHD. Og så har han været ansat i kriminalforsorgen, og han har også beskæftiget sig meget med psykiatriuddannelse i internationalt perspektiv. Det giver alt sammen en ballast, for det er lettere at huske tingene, hvis man selv har haft fingrene nede i dem”.

Som formand for DSP har man mere omgang med pressen end en formand for et lægeligt selskab ellers har. Det kræver et repertoire ud over det rent faglige, pointerer Anders Fink-Jensen.

Faktaboks

Fakta

”Mange mennesker – også politikere – har en mening om psykisk sygdom. Sådan er det jo ikke med f.eks. nyresygdom. Men psykiatri og de temaer, der ligger inden for det – tvang, vold osv. – har en bred interesse også blandt politikere. Derfor skal man som formand være parat til at blive ringet op kl. halv seks om morgenen af en journalist og blive bedt om sin uforbeholdne mening om et nyt lovforslag”.

”Torsten vil være god der. Han har en naturlig autoritet, og han har integritet. Det kan han godt få brug for, når han skal diskutere med politikere, hvilket kan være tungt. Ligesom det er godt at have humor. Det har han – han kan være sarkastisk, men på en fin måde, han støder ikke nogen”, siger Anders Fink-Jensen.

Nogen må gøre noget

Torsten Bjørn Jacobsen kender godt til rumlen. Han har været aktiv i DPS som bestyrelsesmedlem tidligere. Og nu tager han skridtet – hvorfor?

”Jeg synes, det er så vigtigt, at der er nogen, der gør noget for psykiatrien. Og når man har det sådan, så peger pilen også på en selv”.

Men faktisk er han blevet advaret, fortæller han:

”Psykiatrien er et vanskeligt område at repræsentere. Man taler om psykisk sygdom, men det er jo ikke én sygdom og der er ikke én behandling. Man får et billede af, at det er stereotypernes holdeplads. Men det er jo mangfoldighedens og kompleksitetens arena. Psykiske sygdomme er vanskelige at forstå. Forskningen halter noget efter i forhold til andre områder. Vi har syndromer, vi har ikke sygdomsenheder, der er masser af udfordringer. Men jeg tror, at en dag finder vi ud af, at det vi behandler som psykiske lidelser, det er sygdomme på lige fod med alt muligt andet. Det er der ikke noget, der tyder på, det ikke skulle være”.

Men hvis ”the going gets tough” er det godt, der er et liv uden for arbejdslivet.

Torsten Bjørn Jacobsen går med Anders Fink-Jensens ord, ”voldsomt meget op i sin familie” – kone og tre børn – og dyrker desuden noget ”spøjst sport – vandpolo, er det vist, nææ hockey, tror jeg”.

Det er floorball, oplyser Torsten Bjørn Jacobsen. Og tilføjer: Det er ishockey i en håndboldarena.