Skip to main content

Sikkerhed for ordentlige arbejdsvilkår. Bedre sammenhæng og bedre kommunikation mellem praktiserende læger og yngre læger. Fordelene er mange, og afgående næstformand i Forum af Yngre Almene Medicinere, Morten Charles, er da også en tilfreds mand. Det er en mærkesag for ham, at udannelseslægerne får deres egne tillidsrepræsentanter i almen praksis. Nu er de der. I hvert fald i Århus Amt, og det er da altid en begyndelse.

- På alle andre arbejdspladser har man en tillidsrepræsentant. Mens uddannelseslægerne er på sygehusafdelingerne, har de en tillidsrepræsentant, de kan gå til, hvis de har problemer. Det har de ikke haft, når de kom ud i almen praksis, og det har de manglet, siger Morten Charles.

- Det er jo ikke altid, kemien passer, når man kommer ud i en anden mands virksomhed, og hvor skal man så gå hen? Der har ikke været nogen steder at henvende sig.

Morten Charles ser de nye tillidsrepræsentanter som en stor fordel for både de yngre læger, de praktiserende læger og for amtet, der står som arbejdsgiver i det første halvandet år, hvor uddannelseslægerne opholder sig i praksis.

- Det har været et godt forhandlingsforløb. Både amtet og PLO har været meget positive. Alle parter kan se behovet for tillidsrepræsentanter, og alle har fordel af at få en kontaktperson. Tillidsrepræsentanterne kan bruges som sparringspartnere for amtet, når de planlægger nye tiltag, ligesom de praktiserende lægers tillidsmandssystem nu får nogle, de kan kommunikere med. Alle synes, det er en god idé, og hvad kan man også have imod det? Alle er vel interesserede i et godt arbejdsmiljø, pointerer Morten Charles.

Amterne tøver

De formelle rammer er forhandlet på plads, alligevel tøver flere amter med at sætte pennen på det papir, der skal bane vejen for tillidsrepræsentanterne.

- Nogle amter mener, at Dynamu - Den Yngre Almenmedicinske Uddannelseslæge - kan varetage opgaven. Men Dynamu er ansat af amtet til opgaver, der vedrører uddannelsen, mens tillidsrepræsentanten skal vælges af medarbejderne og tage sig af løn- og ansættelsesforhold, forklarer Morten Charles, Dynamu i Århus Amt.

Andre amter henviser til, at amterne lever på lånt tid og mener derfor, at aftalerne bør forhandles i regionerne i stedet. Sådan ser man ikke på det i Århus.

- PLO og YL har anbefalet en tidsbegrænset aftale netop af hensyn til de nye regioner. Vi har lavet en aftale, der udløber den 1. marts 2007. Herefter skal den genforhandles med Region Midtjylland, og til den tid har vi gjort os nogle erfaringer, som vi kan bruge, når vi skal lave nye aftaler. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man tøver andre steder. Der er ingen grund til, at unge læger skal gå rundt uden rettigheder. Tiden går. Når man har fået en god idé, gælder det bare om at gå i gang. Det er min holdning, siger Morten Charles.

To overenskomster

Uddannelseslægerne er omfattet af to forskellige overenskomster, mens de arbejder ude i almen praksis. De første tre gange et halvt år er det amtet, der er arbejdsgiver og betaler lønnen. Her er uddannelseslægerne omfattet af en lokalt aftalt TR-ordning, som amtet betaler udgifterne til. Det sidste halvandet år i praksis er det tutorlægerne, der betaler en del af praksisamanuensernes løn, og her er amanuenserne omfattet af en centralt aftalt TR-ordning. Tutorlægen får refunderet udgifterne til ordningen via Amanuensisfonden.

De to forskellige overenskomster betyder, at der skal udpeges to tillidsrepræsentanter. Mette Rimmen, reservelæge på Randers Centralsygehus, er tillidsrepræsentant for uddannelseslægerne i de første tre gange et halvt år i praksis, mens praksisamanuensis Nikolaj Evaldsen er valgt som tillidsrepræsentant for det sidste halvandet år i praksis.

- Det er meget vigtigt, at min stilling er oprettet. Ikke mindst fordi der de seneste to år er optaget tre gange så mange uddannelseslæger til almen praksis. Det er grotesk, at der ikke har været en tillidsrepræsentant før, siger Nikolaj Evaldsen.

- Det handler både om økonomi og rettigheder. Der har været meget snak omkring rettigheder i forbindelse med barsel, og der har været et hul i forhold til kurser. På hospitalerne har man en kursuskasse, man kan søge, mens der ikke har været den store vilje til at betale kurser for uddannelseslæger i praksis. Mange har også haft svært ved at få fri. De ting vil jeg gerne være med til at påvirke. Der har også været en del samarbejdsproblemer med nogle praksis, hvor kemien ikke har passet. Her har uddannelseslægerne ikke haft nogen at gå til.

Jeg har siddet til mange gruppemøder, hvor praksisamanuenser har diskuteret problemer. Nu har jeg fået en kasket på, så jeg har mulighed for at gøre noget ved problemerne, siger Nikolaj Evaldsen.

- Lægeuddannelsen i almen praksis er mesterlære, og det er ikke alle tutorlæger, der tager det helt alvorligt. Det er en stor forpligtelse for tutorlægerne at sørge for, at det føles godt at komme på arbejde i almen praksis. Ellers risikerer vi, at uddannelseslægerne vender tilbage til hospitalsvæsenet og bliver hængende der, lyder det fra den nye tillidsrepræsentant.

Kritik af vagtlægekørsel

De seneste år har uddannelseslægerne flere gange kritiseret forholdene omkring vagtlægekørsel, og tillidsrepræsentant Mette Rimmen har derfor lavet en spørgeskemaundersøgelse, der skal vise, om forholdene er blevet bedre.

- Vi er jo grønne, når vi starter med at køre ud i selvstændige lægevagter i fase 1. Mange synes, at de har manglet både introduktion og supervision på lægevagterne. Jeg har haft møder med lægevagtudvalget omkring problemet allerede i foråret, og jeg har lavet en spørgeskemaundersøgelse for at se, om det har hjulpet. Det ser ud til, at forholdene er blevet bedre.

Jeg har også haft en konkret henvendelse fra en uddannelseslæge, der gerne ville have Ny løn-tillæg. Det har der aldrig været søgt om i almen praksis før. Hvor skal vi søge i den periode, hvor vi er ansat af amtet? Her har vi ingen erfaringer, siger Mette Rimmen og tilføjer:

- Det hele bliver formet lige nu. Hvor er problemerne, og hvor stort er behovet? Folk har været vant til at klare sig selv, så jeg bruger meget tid på at melde ud, at jeg er her, og fortælle, hvad jeg kan bruges til.

Et talerør

Den ene af de to tillidsrepræsentanter, Nikolaj Evaldsen, har fået plads som observatør i amtets praksisudvalg, og her er han blevet budt velkommen.

- Vi har haft en repræsentant fra Yngre Læger med i praksisudvalget i mange år, og med den nye tillidsrepræsentant har Yngre Læger fået mere fast grund under fødderne, siger praktiserende læge Klaus Friis Andersen, medlem af praksisudvalget og PLO's bestyrelse.

- Jeg synes, at tillidsrepræsentanterne er en rigtig god idé. De er med til at binde gruppen af uddannelseslæger sammen og skabe en holdfølelse. Det vil betyde, at de bliver hørt mere nu, hvor de ikke kun optræder enkeltvis. Vi har selvfølgelig andre strukturer, hvor vi taler sammen, men rent fagpolitisk er det en god ting. Det er vigtigt, at uddannelseslægerne bliver hørt, og at vi har fokus på dem under uddannelsen. Som arbej dsgiver synes jeg generelt, at det går godt, men der vil altid være noget, der kan gøres bedre. Nu har uddannelseslægerne fået et talerør i almen praksis, og det er positivt, siger Klaus Friis Andersen.

Også amtssundhedsdirektør, Leif Vestergaard Pedersen, Århus Amt, er glad for ordningen:

- Uddannelseslægerne sidder spredt og isoleret hos de praktiserende læger, og det gør en TR-struktur vigtig. Tillidsrepræsentanterne er både vores og de ansattes repræsentant, og det handler blandt andet om at afstemme forventningerne hos begge parter. Vi skal løse de givne sundhedsopgaver og samtidig give gode ansættelsesforhold, siger Leif Vestergaard Pedersen.