Det Etiske Råd støtter ikke det aktive fravalg af organdonation, hvor man automatisk bliver tilmeldt Organdonorregisteret, når man fylder 18 år. De vil fastholde den nuværende model med aktivt tilvalg. Det fremgår af en ny stillingtagen til organdonation.
En model baseret på informeret samtykke eller aktivt tilvalg stemmer efter deres mening bedst overens med principperne om respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse, lyder det i teksten.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er åben over for, at det aktive fravalg alligevel skal vedtages på trods af Det Etiske Råds udmelding, hvis det sker i en blød model, hvor de pårørende har det sidste ord, hvis den døende ikke har registreret sin stilling.
I dag er 27% af danskerne tilmeldt Organdonorregisteret. I 2021 var der 169 potentielle donorer, som endte med ikke at blive donorer. Af dem faldt 89 fra af kliniske årsager, mens 57 faldt fra af samtykkebaserede årsager. Resten af andre grunde, skriver Det Etiske Råd.
Overlæge på Neurokirurgisk Afdeling og donationsansvarlig i Region Syddanmark, Christina Rosenlund, siger, at udmeldingen fra Det Etiske Råd er den linje, klinikerne længe har haft. Hun mener ikke, at aktivt fravalg vil føre til flere organer, tværtimod.
Hun er bange for, at folk læner sig tilbage og ikke registrerer sig, hvis alle bliver automatisk tilmeldt.
»Alle pårørende bliver konfronteret med spørgsmålet om organdonation, hvis ikke der er taget stilling i donorregistret, også ved en ny model med aktivt fravalg. Hvis vi automatisk er donorer, kan befolkningen tro, at de ikke behøver registrere sig. Det kan betyde, at endnu flere pårørende end i dag skal tage stilling. I 2022 sagde 50% af de pårørende nej til organdonation på neurointensiv på OUH, og de fleste donorer er at finde på neurointensivafdelinger«, siger Christina Rosenlund.
Cirka 6% tilmeldte i Organdonorregisteret har sagt nej, resten har sagt ja, og langt de fleste har også sagt ja uden pårørendes accept.
»Vi praktiserer informeret samtykke i Danmark. Vi kan ikke bare tage organerne uden samtykke. Derfor er det kun i de ganske få tilfælde: 0-5 pr. år, hvor en afdød ikke har registreret sin stillingtagen, og der ikke er nogen pårørende, at vi kan gennemføre organdonation med aktivt fravalg, men ikke med aktivt tilvalg«.
I alle de lande, som har aktivt fravalg, spørger man også de pårørende om lov. Kulturerne er forskellige, og vi kan ikke sammenligne den danske befolkning med f.eks. den mere autoritetstro spanske, siger Christina Rosenlund.
Kan et aktivt fravalg ikke gøre det mere normalt at sige ja til organdonation?
»Måske. Men vi vil gerne selv bestemme, og hvis staten bestemmer, at vi skal være donorer, så risikerer vi, at nogle vælger at sige nej. Som det er nu, er det helt frit valg. Der er ikke lagt en værdi ned over de forskellige beslutninger«.
Politikerne må forholde sig til, hvad der reelt foregår under et donationsforløb på hospitalet, siger hun.
»Det er der, borgerne skal være altruistiske. Det kan være et ungt menneske, der kom til skade i trafikken for en time siden, og nu skal forældrene tage stilling til, om barnet skal donere sine organer. Så nytter det ikke, at man snakker om at redde andre mennesker – de vil bare have reddet deres barn«.