Skip to main content

Tomme sengepladser sluger penge

En stor del af regeringens særlige sengepladser i psykiatrien står tomme, og det er primært kommunerne, der betaler prisen.
Psykiatrien mangler ressourcer, men mange millioner bliver brugt på tomme sengepladser. Foto: Colourbox
Psykiatrien mangler ressourcer, men mange millioner bliver brugt på tomme sengepladser. Foto: Colourbox

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

22. okt. 2018
3 min.

Millioner af kroner ryger ud i tomme sengepladser og kommer ingen patienter til gavn.

En stor del af regeringens 150 særlige sengepladser på landets psykiatriske sygehuse for patienter med særlig farlig udadreagerende adfærd står tomme.

Ifølge Danske Regioner er der oprettet 83 pladser, og 46 af dem er tomme, fordi kommunerne langtfra sender nok patienter.

Det skriver Politiken.

Kommunerne betaler hovedparten af beløbet. København skal f.eks. betale for 11 af regionens 32 psykiatripladser, men 22 af dem er tomme.

Næste år skal Københavns Kommune ifølge Politikens beregninger betale syv mio. kr. til ubrugte pladser.

Susanne Due Kristensen, formand for Region Hovedstadens social- og psykiatriudvalg, (S) erkender, at det er et problem.

»Jeg skal bare gøre opmærksom på, at det her projekt ikke er søsat af regionerne, men af regeringen. Vi ville hellere have udbygget de botilbud, vi havde i forvejen«, siger Susanne Due Kristensen til Politiken.

Allerede i marts skabte de 150 sengepladser debat, fordi kommunerne afviste at have brug for 150 nye pladser.

»De særlige pladser er et misfoster, som kommunerne tilsyneladende ikke efterspørger. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget mere vi kunne have fået ud af pengene ved at løfte niveauet for disse mennesker i deres botilbud eller i hospitalspsykiatrien«, sagde regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Jyllands-Posten.

Ellen Trane Nørby siger til Jyllands-Posten, at det er ærgerligt, at sengepladserne ikke anvendes i det omfang, der var intentionen.

Pladser skal forhindre drab

Målet med de 150 sengepladser var at forbedre sikkerheden på bostederne.

Koncerndirektør i Region Midtjylland Christian Boel sagde til dr.dk i forbindelse med oprettelsen af 32 pladser på de psykiatriske afdelinger i Risskov og Viborg, at pladserne skulle forhindre flere drab.

»Det er en mindre gruppe af særligt udsatte patienter, som har både svære psykiske lidelser og udadreagerende adfærd. Det er også patienter, som ofte har et misbrug og dom til behandling, så de har meget komplekse problemstillinger«, siger Christian Boel til dr.dk.

Faktaboks

Fakta