Skip to main content

Tour de force i offentlig ledelse

Bogen er en vidende antologi, som bringer en tour de force i de dominerende retninger inden for offentlig ledelse og vil særligt kunne bruges af lederen, som allerede har en teoretisk funderet lederfaglighed, skriver anmelder Cæcilie Trier Sønderskov.

Foto: FADL’s Forlag

Af Cæcilie Trier Sønderskov, cheflæge, ph.d. Interessekonflikter ingen

10. okt. 2024
4 min.

Fakta og vurdering

Hvordan leder vi fremtidens sundhedsvæsen?

»Ledelse i sundhedsvæsenet er en kompliceret og dilemmafyldt opgave«, skriver redaktørerne i forordet. Og, ja, det tør siges. Der er mange forventninger fra mange aktører, der er mange ledelsesopgaver på både kort og lang bane, og der er også en forventning om at kunne se ind i fremtiden og forberede og klargøre sig til det, som kommer. Hvad end det er.

Hvis man som ny leder i sundhedsvæsenet håber på en selvhjælpsbog til at simplificere det komplicerede (eller måske endda komplekse) i dagens sundhedsvæsen, så er det ikke denne antologi, man skal gå i gang med som det første. Har man ikke tidligere beskæftiget sig med teoretiske og videnskabelige aspekter af offentlig ledelse, vil man nok primært blive ret forpustet over de utroligt mange vinkler på opgaver og ledelse, som bogen præsenterer, og som alle virker vigtige (og er det).

Bogen giver i stedet en overflyvning over mange af de dominerende retninger inden for offentlig ledelse og vil særligt kunne bruges af lederen, som allerede har en teoretisk funderet lederfaglighed, og som kigger efter nye vinkler eller værktøjer til pågående ledelsesdilemmaer og -udfordringer.

I sig selv går hvert kapitel sjældent nok i dybden med den enkelte teori til, at man som læser uden forudgående kendskab til den omtalte teori vil kunne forstå hele omfanget. Til gengæld bliver en del af dem omtalt i flere kapitler med lidt forskellig vinkel og beskrivelse, hvilket bidrager til et nuanceret billede af de mest dominerende teorier.

Bogen fra FADL’s Forlag er en antologi, hvor en række af vores dygtigste ledere i og omkring sundhedsvæsenet har bidraget til at folde ledelse i sundhedsvæsenet ud fra hvert deres ståsted.

»Hvis man som ny leder i sundhedsvæsenet håber på en selvhjælpsbog til at simplificere det komplicerede (eller måske endda komplekse) i dagens sundhedsvæsen, så er det ikke denne antologi, man skal gå i gang med som det første«Cæcilie Trier Sønderskov, cheflæge, ph.d.

Efter at have læst bogen får man en klar fornemmelse for den kæmpe viden, kompetence og engagement for vores sundhedsvæsen, som er i disse forfattere. Det gør i sig selv bogen læseværdig, og jeg får som ny leder en fornyet ydmyghed over alt det, jeg ikke ved, men forhåbentlig løbende kan lære.

Bogen er delt op i fire dele med hvert et antal kapitler af forfatterpar: 1) borgernes og politikernes forventninger til sundhedsvæsenet og ledelsen heraf, 2) centrale ledelsesopgaver i dagens sundhedsvæsen, 3) aktuelle perspektiver på ledelse i sundhedsvæsenet, og 4) ledelse i et forandret sundhedsvæsen.

De giver tilsammen et godt vue over situationen i det danske sundhedsvæsen i dag og ledelsen af det, men måske på grund af de mange forskellige forfattere taler hvert kapitel ikke nødvendigvis til ledere på samme niveau. Nogle kapitler er således tydeligt målrettet ledere på afdelingsniveau, mens andre oplagt er møntet på topledere. Endnu andre prøver at favne mange niveauer med varierende held.

Det gør, at bogen for ledere på afsnits- og afdelingsniveau måske vil egne sig bedre til opslagsværk end til at læse fra ende til anden, mens topledere og andre med interesse i udviklingen i sundhedspolitik og sundhedsvæsenets ledelse kan læse den som et indlæg om tendenser og beskrivelse af det øjebliksbillede for udviklingen af ledelse i sundhedsvæsenet i Danmark, som er situationen her midt i 2024.

Til slut i bogen kigges der lidt mere fremad i den mindre tydelige del af fremtiden for vores sundhedsvæsen og dets ledelse, hvilket er en velvalgt afslutning på bogen. Netop fordi det ikke er en afslutning.

Alt i alt en vidende antologi, som bringer en tour de force i de dominerende retninger inden for offentlig ledelse, og som kan anbefales til ledere i sundhedsvæsenet på mange niveauer, som ønsker at udvide deres horisont og lederfaglighed.