Skip to main content

Tre modeller plus det løse

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

4. nov. 2005
2 min.

»Den brede amtsmodel«, »den brede kommunemodel« og »statsmodellen«.

Husk det! For i den kommende tid vil de tre modeller blive ivrigt debatteret fra Gedser til Skagen. Danmark skal politisk, administrativt og geografisk tilføres nye grænser mellem kommunerne, amterne og staten.

Det besluttede regeringen ved Folke-tingets åbning i oktober 2002 og nedsatte en såkaldt Strukturkommission til at komme med forslag til det ny Danmark.

Og det er i dén grad sket. Med en række modeller, meninger og mindretalsudtalelser i den 1.400 sider lange rapport (www.im.dk) er spørgsmålet, om den længe og med afsindig spænding ventede rapport skaber mere forvirring end afklaring.

Grundlæggede ser der ikke ud til at være revolutionerende nyt i forhold til sundhedsvæsenets forvaltningsmæssige og politiske placering og dets opgaver. Dog går en af modellerne, statsmodellen, ud på at lægge sygehusene under staten.

Som Lægeforeningens formand Jesper Poulsen siger, kan rapporten »give anledning til hvad som helst«, men i hvert fald tre overordnede forhold er kommissionen enig om:

At der er behov for en reform. At der skal være færre kommuner samt færre amter.

Blandt kommissionens tre modeller er det umiddelbart kun de to, som for alvor er i spil, den brede kommunemodel og den brede amtsmodel.

I den brede kommunemodel reduceres amternes opgaver, mens kommunernes opgaver udvides væsentligt med amtslige og statslige opgaver. Kommunerne har som minimum 30.000 indbyggere, og der vil være fire til seks regionale enheder. Her vil der fortsat være direkte valg og skatteudskrivningsret. For at styrke kommunernes incitamenter til forebyggelse og udvikle alternativer til sygehusindlæggelse kan der indføres kommunale indbetalinger for sygehus- og sygesikringsydelser.

I den brede kommunemodel er der to undermodeller, kommuneregionsmodellen og partiregionsmodellen, som begge har indirekte valg til regionerne.

Den brede amtsmodel opererer med generelt flere opgaver til de foreslåede syv til otte amter - ikke færre end tre. Kommunerne skal som minimum have 20.000 indbyggere. Direkte skatteudskrivningsret og direkte valg til amterne.

Statsmodellen afskaffer amterne, så der kun er kommuner og stat tilbage. Staten tager sig af sygehusene og de privatpraktiserende speciallæger. Kommunerne skal have minimum 30.000 indbyggere.

Desuden har Strukturkommissionen foreslået en model med uændret opgavefordeling, men blot med færre kommuner og amter.

Kommissionens rapport er til høring - blandt andet hos Lægeforeningen - frem til den 7. april, og kommunalreformen ventes at træde i kraft den 1. januar 2006.