Skip to main content

Turnus i forsvaret

Seniorkonsulent Lone Rasmussen, lr.yl@dadl.dk

10. apr. 2006
3 min.

»Min største bekymring går på det faglige«, siger Michael Dall, formand for Yngre Lægers Forsknings- og Uddannelsesudvalg, om muligheden for at aftjene turnus i forsvaret. Ideen med den nye ordning er, at de seks måneder af turnus, der normalt bliver brugt i almen praksis, i stedet kan aftjenes i forsvaret. I det omfang, hvor infirmerierne ikke kan tilbyde de kompetencer, der er beskrevet i turnusmålbeskrivelsen, og som det forventes, at man skal have i forbindelse med sit ophold i almen praksis, vil der blive arrangeret fokuserede ophold på relevante sygehusafdelinger. Det kan f.eks. være relevant, når det drejer sig om kompetencer i relation til børn, gravide og kvinder, som det jo ikke ligefrem vrimler med i forsvaret.

Løn- og ansættelsesvilkår

Den nye ordning blev introduceret ved informationsmøder rundt om på universiteterne i marts, og de kommende turnuskandidater har kunnet tilmelde sig ordningen i forbindelse med tilmelding til den almindelige turnuslodtrækning. Ordningen forventes at omfatte 20 læger årligt, hvor de første starter på infirmerierne i begyndelsen af 2008.

De seks måneder i forsvaret sker på overenskomstvilkår, og udgangspunktet vil være Yngre Lægers overenskomst for læger i staten. Indplaceringen sker på det aktuelle løntrin - typisk trin 4 efter et års turnus - se lønningerne på www.laeger.dk Dertil kommer et militærtillæg på kr. 29.106 årligt og et rekrutteringstillæg på kr. 50.404 årligt (begge tillæg 1. april 2005-niveau).

De endelige ansættelsesvilkår, f.eks. omkring barsel, er endnu ikke helt aftalt. Fordelingen til infirmerierne og til den øvrige del af turnus er heller ikke endelig planlagt, men den nye ordning kommer ikke til at give fortrinsret til valg af turnussted som den gamle militærordning.

Den faglige udfordring

»Jeg kan have mine tvivl, om seks måneder på et infirmeri kan opfylde kompetencerne i turnusmålbeskrivelsen, som det ser ud i dag«, siger Michael Dall.

»Det er Sundhedsstyrelsen, der udsteder tilladelse til selvstændigt virke, og som dermed også er garant for kvaliteten af turnusuddannelsen, så man må da håbe, at det faglige er på plads, og at mine bekymringer er uberettigede. Da ordningen er frivillig, er det jo i sidste ende et personligt valg, om man vil deltage på de betingelser, der tilbydes«.

»Der er ikke noget odiøst i, at forsvaret har behov for at rekruttere læger, men det skal ikke ske på bekostning af fagligheden eller resultere i, at man forfordeles i forhold til andre yngre læger i turnusfordelingen«, siger Yngre Lægers formand, Mette Worsøe.

»Samtidig undrer det mig lidt, at udspillet kommer nu set i lyset af det udvalgsarbejde, der er i gang med at revidere turnusuddannelsen. Men jeg har forstået, at forsvarets ordning vil tilpasse sig den endelig turnusmodel, og så må vi se til den tid, hvordan de to ting forenes«.

FAKTA

Den nye ordning er en udløber af forsvarsforliget fra 2004, hvor den gamle »militærordning« blev afskaffet. Militærordningen var en særordning, der gav læger, som fungerede som læger i forsvaret, frit valg med hensyn til valg af turnussted. Forsvaret rekrutterede mange læger ad den vej, idet næsten alle læger, der deltog i militærordningen, senere indgik kontrakt med forsvaret.

Få yderligere oplysninger om ordningen og se også målbeskrivelsen for turnus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk